(Wilde) dieren of (wilde) vogels

De gemeente kan besluiten om bij onacceptabele vervuiling, door in het wild levende dieren, de openbare ruimte te komen schoonmaken. Na een melding komt Afdeling Wijkbeheer en Onderhoud langs om de vervuiling op te nemen en kan, indien nodig, besloten worden om de schoonmaakwerkzaamheden in te plannen. Voorwaarde hierin is wel dat de regels, volgens de Wet natuurbescherming gevolgd worden. Bij de gemeente kunt u alleen een melding doorgeven als het gaat om:

  • ongedierte
    • ratten
    • wespennesten in de openbare ruimte
    • processierupsen
  • onacceptabele vervuiling door in het wild levende vogels of andere dieren 

Voor de bestrijding van overige ongedierte als zoals muizen, wespen op eigen terrein of mollen moet u zelf een ongediertebestrijder regelen.

Voer geen dieren

De meeste mensen gooien overgebleven etensresten keurig in de groene container.
Soms voeren mensen brood of etensresten aan eenden of gooien het voedsel vanaf hun balkon. Hoewel het voeren van dieren goed bedoeld is, veroorzaakt het overlast en gezondheidsproblemen. Voer zo min mogelijk brood.

  • Brood is ongezond voor vogels en maakt ze ziek.
  • Voeren trekt ratten, meeuwen en duiven aan. Dit zorgt voor overlast.
  • Voedselresten in het water veroorzaken stank en schadelijke bacteriën die dodelijk kunnen zijn voor vissen en watervogels.

Een beter alternatief is om uw etensresten in de groene container te gooien. Heeft u deze niet? Gebruik de groene verzamelcontainers in Zaanstad. Bekijk locaties in de HVC-app.

In onderstaande video legt boswachter Arjan Postma uit waarom brood en etensresten beter in de groene container kunnen:

Vogels en andere in het wild levende dieren in de stad zijn niet van de gemeente maar zijn een natuurlijk verschijnsel. Het bestrijden van in het wild levende vogels, zoals muskus-eenden, kauwen, kraaien, meeuwen  is geen taak van de gemeente. Alleen de provincie Noord-Holland mag door de Wet natuurbescherming beslissen over het vangen of doden van inheemse dieren. De zorgplicht uit deze wet geldt voor alle in het wild levende dieren.

Bevoegdheden provincie Noord-Holland
Vogels en andere in het wild levende dieren in de stad zijn niet van de gemeente, maar zijn een natuurlijk verschijnsel. Het bestrijden van in het wild levende vogels – zoals muskus-eenden, kauwen, kraaien, meeuwen – is geen taak van de gemeente. Alleen de provincie Noord-Holland is bevoegd om op grond van de Omgevingswet te beslissen over het vangen of doden van inheemse dieren. De zorgplicht uit deze wet geldt voor alle in het wild levende dieren.

De gemeente komt niet in actie bij overlast van rupsen en luizen in een boom in de openbare ruimte. Er is geen gevaar  voor de volksgezondheid. De overlast wordt minder na een regenbui. De rupsen en luizen spoelen dan uit vanzelf uit de boom. Het gaat vaak om spinselmotten die geen brandharen hebben. Kaalgegeten bomen herstellen snel.

In 2025 worden 190 muskuseenden in vijf vangacties gevangen. De exacte data hangen af van het weer en het broedseizoen. Stichting Hofganzen vangt eerst zoveel mogelijk eenden van één geslacht om nieuwe pulletjes te voorkomen.