(Wilde) dieren of (wilde) vogels

Bij de gemeente kunt u alleen een melding doorgeven als het gaat om:

  • ongedierte
    • ratten
    • wespennesten in de openbare ruimte
    • processierupsen
  • onacceptabele vervuiling door in het wild levende vogels of andere dieren 

Voor de bestrijding van overige ongedierte als zoals muizen, wespen op eigen terrein of mollen moet u zelf een ongediertebestrijder regelen.

Vogels en andere in het wild levende dieren in de stad zijn niet van de gemeente maar zijn een natuurlijk verschijnsel. Het bestrijden van in het wild levende vogels, zoals muskus-eenden, kauwen, kraaien, meeuwen  is geen taak van de gemeente. Alleen de provincie Noord-Holland mag door de Wet natuurbescherming beslissen over het vangen of doden van inheemse dieren. De zorgplicht uit deze wet geldt voor alle in het wild levende dieren.

Wat kunt u zelf doen?

Overlast door deze dieren komt vaak door  afval op straat. Of doordat dieren gevoerd worden. Daarom is het belangrijk dieren niet te voeren. En elkaar daarop aan te spreken. Gooi afval zoals brood en ander voedsel in afgesloten afvalbakken of de Gft-container. Het afval uit Gft-containers wordt gebruikt om compost of groen gas van te maken.

Wat doet de gemeente?

De gemeente kan besluiten om de openbare ruimte schoon te maken als er onaanvaardbare vervuiling is door in het wild levende dieren. Na u een melding heeft gedaan komt Afdeling Wijkbeheer en Onderhoud langs om de situatie te bekijken. Als het nodig is, plannen zij de schoonmaak in. Hierbij moeten ze zich wel houden aan de regels van de Wet natuurbescherming.

De gemeente komt niet in actie bij overlast van rupsen en luizen in een boom in de openbare ruimte. Er is geen gevaar  voor de volksgezondheid. De overlast wordt minder na een regenbui. De rupsen en luizen spoelen dan uit vanzelf uit de boom. Het gaat vaak om spinselmotten die geen brandharen hebben. Kaalgegeten bomen herstellen snel.