Boomziekten

Net zoals mensen kunnen bomen ook ziek worden. Er zijn ziektes en plagen waar bomen gedurende hun leven last van kunnen krijgen. Gelukkig worden niet alle bomen ziek. Elke vier jaar worden de bomen in Zaanstad geïnspecteerd op ziekten en plagen tijdens een boomveiligheidscontrole. In de tussentijd houden de collega’s van stadsbeheer de bomen ook in de gaten.  

Ziet u een boom die ziek is of last heeft van een plaag? Maak dan een melding of neem contact op met 14 075. Door snel in actie te komen kan een boomziekte of plaag zich niet verder verspreiden.

In Zaanstad zorgen we goed voor onze bomen. Daarom doen we regelmatig een boomveiligheidscontrole. Deze visuele inspectie wordt uitgevoerd door deskundige boomcontroleurs.

Welke methode gebruiken we?

De controle noemen wij de boomveiligheidscontrole. Deze laten wij uitvoeren door deskundige boomcontroleurs. De controle bestaat uit een visuele inspectie. De methode heet visual tree assessment. De controleur loopt rond de boom en gebruikt tijdens de controle een prikstok en een hamer. De controleur noteert eventuele gebreken en de mogelijke risico’s hiervan. Tijdens deze inspectie kan de boominspecteur het volgende constateren:

  • De boom is in orde.
  • De boom heeft een gebrek. Dan snoeien we de boom of moeten die kappen.
  • De boom heeft een gebrek, maar dat is niet zo erg dat de boom binnen een jaar een risico vormt. Om dit goed in de gaten te houden, gaan we de boom elk jaar controleren.
  • De controleur twijfelt. Voor deze bomen geldt dat meer onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld als de boom holtes heeft. Deze kunnen, maar hoeven niet gevaarlijk te zijn. Zo’n onderzoek gebeurt dan zo snel mogelijk met specialistische apparatuur.

Waar let de boomcontroleur op?

Bij een boomcontrole kijken we naar gebreken zoals scheuren, holtes, gebroken takken en afgestorven bast. Daarnaast kan een boom zijn aangetast door insecten zoals boktorren of de wilgenhoutrups of zwammen, Ook kan de boom ziek zijn. Vaak is het voldoende om takken te snoeien. Soms moeten we besluiten, om de boom te kappen. Dat doen we om gevaarlijke situaties te voorkomen. Als we een zieke boom moeten kappen, planten we altijd één een nieuwe boom terug. Dit doen we zoveel mogelijk op dezelfde plek.

Wat gebeurt er na de controle?

Met de gegevens uit de boomveiligheidscontrole snoeit het snoeibedrijf met gecertificeerde vakmensen (European Tree Worker) onze bomen. We kijken daarbij naar veiligheid.  Zo houden we rekening met voldoende doorrijhoogte op openbare wegen en zijn we alert op takken die tegen woningen aan komen. Als blijkt dat een boom gevaar voor zijn omgeving oplevert en niet meer te redden valt, vragen we een kapvergunning aan.

Een plek om te groeien

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bomen vaak als brandstof gebruikt en verdwenen. In de jaren erna zijn bomen teruggeplant, maar is er slecht voor de bomen gezorgd. Veel bomen zijn nu van slechte kwaliteit, of staan op een plek waar ze niet goed kunnen groeien. Als we nu bomen planten,  planten we verschillende soorten, zodat ziekten en plagen minder kans krijgen. We zorgen ervoor dat ze op een plek staan waar ze alle ruimte hebben om uit te groeien tot grote bomen. We helpen ze hierbij door de grondsoort en het gesteente in de bodem geschikt te maken voor het type boom dat we planten.

Boom effect analyse

Bij een herinrichting van een wijk worden vaak ook de bomen extra gecontroleerd. Het gaat dan om een boom effect analyse. Hiermee kijken we wat het effect is van de werkzaamheden op de aanwezige bomen. Als blijkt dat een boom een slechte conditie heeft en een levensverwachting van minder dan 5 jaar, is het makkelijker om deze boom gelijk te vervangen.