Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt.  Deze plant overwoekert andere planten en is moeilijk te bestrijden. De plant kan schade aan natuur, wegen en gebouwen veroorzaken Met uw hulp bestrijdt de gemeente de plant. Ziet u de duizendknoop op een plek bij u in de buurt? Maak dan een melding.

Hoe ziet de plant eruit?

In het vroege voorjaar is de Japanse duizendknoop goed te herkennen, de plant gaat dan uitlopen.

Meehelpen?

In samenwerking met de gemeente is de Zaanse 1000-knoopbrigade opgericht om de plant te bestrijden. De brigade helpt op deze manier mee aan een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Wilt u ook mee helpen om de Japanse duizendknoop te verwijderen? Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij groenzaans@gmail.com.

Op verschillende plekken in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding. Een echte oplossing is er helaas nog niet. Een aantal gemeentes in Nederland passen het middel Roundup toe. Maar ook van die methode zijn de resultaten op de lange termijn nog niet bekend.

Bestrijding

Gemeente Zaanstad heeft besloten om geen chemische bestrijdingsmiddelen toe te passen voor het bestrijden van de Japanse duizendknoop. De gemeente bekijkt op welke locaties de Japanse duizendknoop groeit in het openbaar gebied. De plant wordt op dit moment alleen bestreden op plekken waar de plant overlast geeft aan gebouwen en wegen. Dat gebeurt bovengronds door middel van heet water, begrazing door schapen en door na het maaien meteen het maaisel te ruimen.  Op de andere locaties wordt de plant met rust gelaten om verdere verspreiding te voorkomen. De gemeente volgt de ontwikkelingen en denkt na over een passende aanpak.

Als u de plant tegenkomt dan kunt u de volgende maatregelen nemen:

  • Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen.
  • Probeer de uitlopers heel precies te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.
  • Eventueel kunt u een wettelijk toegestaan bestrijdingsmiddel gebruiken aan het einde van het groeiseizoen (september – november).

Als u de Japanse duizendknoop zelf verwijdert, kunt u deze bij het restafval doen. Gooi de plantenresten niet in de groene container of in de groene gft-containers. De gemeente kan ook de plantenrestanten komen ophalen, als dit teveel is voor uw container. Hiervoor kunt u bellen naar 14 0 75.

  • De plant zorgt voor schade aan onze natuur, groenvoorzieningen, wegen, bruggen en tunnels en gebouwen. De wortels dringen in funderingen van huizen en tasten zo de stabiliteit van woningen aan.
  • De Japanse duizendknoop groeit ontzettend snel en vormt een zeer dicht bladerdek. Daardoor kunnen andere, inheemse, planten niet meer groeien. Er ontstaat begroeiing die alleen nog maar uit duizendknoopplanten bestaan. Onze eigen, inheemse plantensoorten verdwijnen.
  • Ondergronds vormen de wortels van de plant een groot risico voor funderingen en constructies. De enorme groeikracht van de plant zorgt voor een snelle verspreiding. De wortels kunnen funderingen, wegen en muren breken door in de kleine kieren te groeien. Zo ontstaat forse schade.