Berenklauw

Berenklauw is een plant die in het voorjaar en de zomer hard groeit. Hij kan 5 meter hoog worden en bloeit tussen juli en september met grote witte bloemschermen die een diameter tot 50 centimeter hebben. De plant kan gevaar opleveren voor mens en dier. Het sap uit de plant tast de huid aan en kan voor ontstekingen, zwellingen en ernstige blaren zorgen. De blaren lijken op een brandwond. Als het sap in de ogen komt, kan het blijvende gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen.

Bestrijding

De gemeente gebruikt geen giftige bestrijdingsmiddelen meer om berenklauw aan te pakken. Berenklauw kan dan alleen verwijderd worden door de planten uit te steken of te maaien. Schapen eten de berenklauw ook op. Vrijwilligers van de werkgroep Kalverpolder verwijderen berenklauw op de Kalverringdijk.

Berenklauw wordt alleen verwijderd op openbaar terrein waar inwoners met de berenklauw in aanraking kunnen komen. Bijvoorbeeld langs fiets- en wandelpaden, speelplaatsen en op andere plekken waar veel mensen langskomen. U kunt online een melding indienen.