Inzet van handhavingsinstrumenten
In de wet- en regelgeving staat wanneer de overheid kan handhaven. Bijvoorbeeld bij strafbare feiten zoals diefstal, geweld, vandalisme (strafrecht). Maar ook bij overtredingen van andere regels en wetten (bestuursrecht).
Middelen bij strafbare feiten
- Bekeuringen, welke u kunt krijgen voor bijvoorbeeld fout parkeren.
- Bestuurlijke strafbeschikking (bsb), welke u kunt krijgen voor kleine overlastfeiten zoals het niet aangelijnd hebben van uw hond en overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of Afvalstoffenverordening.
Middelen bij bestuursrechtelijke feiten
Als na een tweede controle blijkt dat de overtreding nog niet opgelost is, kan ervoor gekozen worden om 1 van deze middelen toe te passen:
- Last onder bestuursdwang
Treft de gemeente een illegale situatie aan, dan mag zij de overtreder de kosten in rekening brengen voor het terugbrengen naar de legale situatie. - Last onder dwangsom
De gemeente kan aan inwoners en ondernemers van Zaanstad een last onder dwangsom opleggen als zij vindt dat er sprake is van een (dreigende) illegale situatie. De last onder dwangsom heeft als doel om de situatie te herstellen. Er wordt dus een verplichting opgelegd om iets te doen of iets juist niet te doen. In de last onder dwangsom wordt meestal de tijd gegeven om een einde te maken aan de overtredingssituatie. Als de overtreding niet binnen de tijd is gestopt of zich op enig moment weer herhaalt, dan moet je een geldbedrag (dwangsom) betalen aan de gemeente. De hoogte van de dwangsom staat vermeld in het Handhavingsprogramma.