Integriteit
Bestuurders en gekozen volksvertegenwoordigers van gemeenten nemen belangrijke en voor burgers ingrijpende besluiten. Bijvoorbeeld het verlenen van vergunningen, het controleren van voorschriften en het heffen van belastingen. Als inwoner, ondernemer of bezoeker moet u daarom op de gemeente Zaanstad kunnen rekenen.
Uw vertrouwen in ons, dat vinden wij belangrijk. Daar werken wij iedere dag aan. Onze gedragscodes helpen ons daarbij en houden ons scherp. De coördinator integriteit ondersteunt ons daarbij met advies, trainingen, onderzoek, vertrouwenspersonen en risicoanalyses.
Voorbeelden van een integriteitsscheiding zijn:
- belangenverstrengeling
- manipulatie van of misbruik van (de toegang tot) informatie
- onverenigbare functies/bindingen/activiteiten
- strafbare feiten binnen werktijd zoals diefstal, verduistering, fraude, corruptie
- strafbare misdragingen buiten werktijd
- verspilling en misbruik van gemeentelijke eigendommen
- ongewenst gedrag; agressie, geweld, discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten, stalken etc.
Ziet of vermoedt u dat een ambtenaar of een politiek ambtsdrager (burgemeester, wethouder, raadslid) van de gemeente Zaanstad niet integer handelt, geef dat dan door. Denk bijvoorbeeld aan misbruik van bevoegdheden, strafbare feiten of ongewenst gedrag (zoals discriminatie).
Het meldpunt Integriteit beoordeelt uw melding. Als dat nodig is, vindt verder onderzoek plaats. U kunt uw melding sturen naar meldpuntintegriteit@zaanstad.nl.
Twijfel?
U kunt, voordat u een melding doet, overleggen met een adviseur van het meldpunt Integriteit. Bel 075-6816286.
Zo nodig vindt er een onderzoek plaats. Het onderzoek wordt altijd uitgevoerd in opdracht van de gemeentesecretaris, directeur of burgemeester. Tijdens het onderzoek kunnen maatregelen getroffen worden. Bijvoorbeeld een verbod op toegang tot de werkplek of een schorsing. Afhankelijk van de soort schending (wel of niet een strafbaar feit) wordt aangifte gedaan bij de politie. Als blijkt dat sprake is van nalatigheid kan een passende straf worden opgelegd.
Werkt u bij de gemeente Zaanstad? Bij een concreet vermoeden van integriteitsschending heeft u de verantwoordelijkheid om dit intern te melden. U kunt ook direct een melding maken via meldpuntintegriteit@zaanstad.nl.
Raadsleden, steunfractieleden, fractieassistenten, wethouders en de burgemeester moeten zich houden aan de Gedragscode voor politieke ambtsdragers. Deze gedragscode is een belangrijk onderdeel van het integriteitsbeleid. Hierin staan namelijk afspraken om te zorgen voor een open, transparante en integere organisatiecultuur. Als politieke ambtsdragers willen we eerlijk en betrouwbaar zijn.
In deze Gedragscode staan regels over:
- Omgaan met anderen
- Tegengaan van belangenverstrengeling
- Tegengaan van corruptie
- Omgaan met informatie
- Gebruik van bedrijfsmiddelen
- Volgen van de gedragscode
Wilt u weten wat deze regels precies inhouden? Bekijk de Gedragscode politieke ambtsdragers.
Gentle agreement over de handhaving van de integriteit van de politiek is een vrijwillige overeenkomst van raadsleden en raadsfracties over wat te doen bij vermoedens van integriteitsschendingen. Elk nieuw gekozen raadslid leeft deze afspraken na. Hieronder vindt u de 3 principes:
Onpartijdige handhaving
Dit betekent dat politici eerlijk en objectief moeten blijven bij het beoordelen van integriteitskwesties. Ze horen hun persoonlijke of partijbelangen opzij te zetten en zich te richten op een rechtvaardige beoordeling.
Terughoudendheid met publiciteit
Is er een mogelijke integriteitsschending van politici? Dan komt het soms voor dat media hierover schrijven voordat een onderzoek is afgerond. Dit kan leiden tot schade aan de goede naam van betrokken politici, ook als zij onschuldig zijn. Om dit te voorkomen, is zorgvuldigheid belangrijk. Betrokkenen moeten terughoudend zijn in het delen van de informatie over de mogelijke integriteitsschending. En niet meer mensen betrekken bij de afhandeling dan nodig is. Pas na een volledig onderzoek en een vastgesteld oordeel moet de kwestie openbaar worden gemaakt.
Zorgvuldigheid
Iedereen die misschien een integriteitsschending heeft begaan, heeft recht op zorgvuldige behandeling in alle fasen van het proces. Dit begint al vóór de mogelijke overtreding. Als iemand overweegt iets te doen dat mogelijk niet integer is, moet hij of zij gewaarschuwd worden en advies krijgen. Politici die twijfelen over hun handelen, mogen vertrouwelijk advies inwinnen. Bij verdenking volgt eerst een vooronderzoek om te bepalen of er voldoende reden is. Is meer informatie nodig? Dan wordt daarna een objectief onderzoek uitgevoerd. Is er sprake van een integriteitsschending? Dan moeten sancties passend zijn en in verhouding staan tot wat er is gebeurd.
Wilt u meer lezen over de Gentle agreement integriteit politiek? Vraag dan het document Gentle agreement integriteit politiek aan via de knop hieronder.
Bij de gemeente Zaanstad is morele keuzes maken in het werk belangrijk. Daarover zijn afspraken gemaakt. U vindt deze afspraken in de gedragscode voor ambtenaren en in de Ambtseed. In de gedragscode staat hoe ambtenaren zich in de organisatie horen te gedragen.
Er zijn regels over:
- Omgaan met anderen
- Tegengaan van belangenverstrengeling
- Tegengaan van corruptie
- Omgaan met informatie
- Gebruik van bedrijfsmiddelen
- Gedrag in de privésfeer
- Naleven van de gedragscode
Wilt u weten wat deze regels precies inhouden? Vraag dan het document Gedragscode ambtenaren aan via de knop hieronder.
De Gedragscode voor ambtenaren van de gemeente Zaanstad en de ambtseed vormen samen de kern van het integriteitsbeleid. Alle nieuwe ambtenaren leggen de ambtseed af. Hiermee beloven ambtenaren hun werk op een integere manier te doen. Hieronder vindt u de 10 artikelen van de Zaanse Ambtseed.
10 artikelen Zaanse Ambtseed
- Ik zal de gerechtigheid dienen.
- Ik zal trouw zijn aan de grondwet en de overige wetten van het Rijk.
- Ik zal mij inzetten voor de rechten en het welzijn van alle burgers van Zaanstad.
- Ik zal onpartijdig handelen en de democratische beginselen en procedures respecteren.
- Ik ben loyaal ten opzichte van de bestuursorganen van Zaanstad en het door hen vastgestelde beleid.
- Ik zal van de overheidsmacht die mij is toevertrouwd geen misbruik maken.
- Ik zal zorgvuldig omgaan met informatie.
- Ik zal de geloofwaardigheid van het ambt niet schaden.
- Ik zal het vertrouwen dat de burger in mij mag stellen niet beschamen.
- Ik zal mij een zelfstandig oordeel vormen over de morele juistheid van mijn handelen.
Wilt u meer lezen over hoe de artikelen van de ambtseed concreet terugkomen in integer gedrag? Vraag dan het document Zaanse Ambtseed aan via de knop hieronder.