Asbest verwijderen

Gaat u werkzaamheden uitvoeren aan een gebouw waarin asbest zit? Dan moet u dit vooraf melden door een sloopmelding te doen via het Omgevingsloket. Dit geldt voor bewoners en voor bedrijven.

Het kan zijn dat u asbest aantreft in en rondom uw pand of woning. Asbest is een gevaarlijke stof, maar pas schadelijk als het breekt en de vezels los komen. Als u erachter komt dat in uw pand of woning asbest aanwezig is en u wilt dit verwijderen, dan moet u altijd een sloopmelding indienen bij de gemeente voordat u kunt beginnen met slopen. Bent u er niet zeker van of er asbest in uw pand of woning aanwezig is of wat u moet doen, de Rijksoverheid heeft hier een handig stappenplan voor. In bepaalde gevallen kunt u als particulier zelf asbest verwijderen van uw woning. Dat geldt als:

  • U minder dan 35 m² asbest wilt verwijderen. Materiaal zoals asbesthoudende vloertegels of dakplaten (geen dakleien) mag u zelf verwijderen. U doet de sloopmelding 5 werkdagen voor de start van het slopen.
  • Het asbest niet beschadigd (gebroken, doorboord, versleten door weersinvloed etc.) is.
  • U het hele oppervlak aan asbest verwijdert.

Alle ‘spelregels’ voor het zelf verwijderen van asbest door een particulier staan op Informatiepunt leefomgeving.nl.

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met een gecertificeerd bedrijf voor een inventarisatie en het verwijderen. Bijvoorbeeld als:

  • U meer dan 35 m² asbest wilt verwijderen. U doet de sloopmelding minimaal vier weken voor de start van het slopen. Bij de sloopmelding moet dan een asbestinventarisatierapport worden toegevoegd.
  • Het asbest afkomstig is van of bij een bedrijf.
  • Het asbest al beschadigd is.

Voorlopig is er geen wettelijk verbod op asbestdaken. Het kabinetsvoorstel om asbestdaken per 2028 te verbieden is van de baan.

Al sinds 1993 mag er niet meer met materialen met asbest erin gebouwd worden, maar in veel daken die voor die tijd gebouwd zijn is nog wel asbest aanwezig. Alle daken met asbest in de buitenlucht, zoals bijvoorbeeld golfplaten en dakleien, hoeven voorlopig nu niet verplicht verwijderd te worden door de eigenaar. Maar bent u in het bezit van een slecht asbestdak, dan is het verstandig om toch het asbest te verwijderen. Zo voorkomt u het vrijkomen van asbestvezels in uw omgeving.