Omgevingswet

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen of een evenement wilt organiseren. Of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. 

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als een bedrijf in uw buurt gaat uitbreiden of als er een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. 

Participatie

De Omgevingswet biedt mensen die wonen en werken in een gebied ruimte om mee te denken over plannen en projecten van initiatiefnemers. Dit noemen we participatie. Zo kunt u bijvoorbeeld van uw mening geven bij grote bouwprojecten.

In het Stappenplan leest u wat u precies moet doen.

De gemeente moet voortaan in principe binnen 8 weken een besluit nemen over een vergunningaanvraag. Wel mag de gemeente 1 keer de beslistermijn met 6 weken verlengen. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer uw vergunningaanvraag ingewikkeld is, kan het zijn dat uw aanvraag om een uitgebreidere aanpak vraagt. In dat geval is de tijd die we nodig hebben om een beslissing te nemen langer.

U kunt bij het Omgevingsloket terecht voor een omgevingsvergunning. Zo kunt u hier een vergunningencheck doen. Hiermee kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Ook kunt u hier de vergunning aanvragen of de melding doen.

Wilt u weten of het haalbaar is om voor uw plan een vergunning te krijgen?

Voortraject

De gemeente werkt met een voortraject. Hiermee kunt u uw vergunningaanvraag laten toetsen. In dit voortraject denkt de gemeente met u mee over hoe uw plan wenselijk en haalbaar wordt voor de gemeente. Met het doorlopen van dit traject vergroot u de kans dat u een vergunning krijgt voor uw plan

De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in 2 delen:

  1. Ruimtelijk bouwen gaat over of u op een bepaalde plek mag bouwen
  2. Technisch bouwen gaat over of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.

Nieuwe bouwregels

Met de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wil de overheid de kwaliteit van bouwwerken en de kwaliteit van het toezicht in de bouw verbeteren. Bij sommige bouwopdrachten moet u straks een kwaliteitsborger inhuren. Ook hebben aannemers de verplichting om te laten zien dat aan alle bouwregels is voldaan. Daarnaast is de aannemer verantwoordelijk voor de gevolgen van eventuele gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft.