Omgevingsplan

Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Alle bestemmingsplannen zijn nu onderdeel van het omgevingsplan. In het omgevingsplan staan alle regels van de gemeente die gaan over de fysieke leefomgeving. De fysieke leefomgeving gaat over gebouwen, grond, wegen, water, groen, lucht, bodem, enzovoort. Het omgevingsplan voert ook de opgaven uit, die komen uit het gemeentelijk beleid in de omgevingsvisie.

Het omgevingsplan regelt een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Dat houdt in dat de gemeente rekening houdt met de belangen van alle mogelijke functies. Functies geven aan wat er op een locatie mogelijk is. Hoe iemand een locatie kan gebruiken, waar een locatie voor is bedoeld of wat een locatie is. Bijvoorbeeld: wonen, bedrijvigheid of monument. Ook kan de gemeente in het omgevingsplan regels opnemen voor activiteiten. Denk aan het kappen van een boom, het aanleggen van een uitrit of het bouwen van een huis. Bij het maken van het omgevingsplan moet de gemeente rekening houden met de uitgangspunten van de Omgevingswet.
 

 

Wilt u een vergunning aanvragen, een melding doen of wilt u weten of u voor uw activiteit een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen? Ga dan naar het Omgevingsloket. In het Omgevingsloket vindt u de regels en het beleid van uw gemeente en van alle andere overheden bij elkaar.

Het ‘tijdelijk’ omgevingsplan zetten we stap voor stap om naar het Zaans omgevingsplan. We beginnen met de bestaande woonwijken. In deze gebieden verwachten we geen veranderingen en grote bouwplannen. Het zijn gebieden met weinig functiemenging, horeca, industrie of andere bedrijven.

Dit wordt de eerste wijziging van het ‘tijdelijk’ omgevingsplan. We starten met de wijken Willis (Krommenie) en de Kerkbuurt (Westzaan). Daarna volgen stap voor stap de andere woonwijken.

Sinds november 2021 is er een handboek Zaans omgevingsplan voor initiatiefnemers. Dit handboek vullen we regelmatig aan. Het helpt initiatiefnemers bij het maken van wijziging van het omgevingsplan voor een gebiedsontwikkeling. In het handboek staan een procesomschrijving, de standaard basisregels, een toelichting en het Zaans participatieprotocol.

Op dit moment werken we aan de actualisatie van het handboek. Hebt u vragen over het handboek? Stuur een e-mail naar: secretariaatomgevingsplannen@zaanstad.nl.

 

Klik hier voor de veelgestelde vragen voor initiatiefnemers.