Omgevingsplan

Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Alle bestemmingsplannen zijn nu onderdeel van het omgevingsplan. In het omgevingsplan staan alle regels van de gemeente die gaan over de fysieke leefomgeving. De fysieke leefomgeving gaat over gebouwen, grond, wegen, water, groen, lucht, bodem, enzovoort. Het omgevingsplan voert ook de opgaven uit, die komen uit het gemeentelijk beleid in de omgevingsvisie.

Het omgevingsplan regelt een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Dat houdt in dat de gemeente rekening houdt met de belangen van alle mogelijke functies. Functies geven aan wat er op een locatie mogelijk is. Hoe iemand een locatie kan gebruiken, waar een locatie voor is bedoeld of wat een locatie is. Bijvoorbeeld: wonen, bedrijvigheid of monument. Ook kan de gemeente in het omgevingsplan regels opnemen voor activiteiten. Denk aan het kappen van een boom, het aanleggen van een uitrit of het bouwen van een huis. Bij het maken van het omgevingsplan moet de gemeente rekening houden met de uitgangspunten van de Omgevingswet.
 

 

Wilt u een vergunning aanvragen, een melding doen of wilt u weten of u voor uw activiteit een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen? Ga dan naar het Omgevingsloket. In het Omgevingsloket vindt u de regels en het beleid van uw gemeente en van alle andere overheden bij elkaar.

Stap voor stap naar het omgevingsplan van Zaanstad

Het ‘tijdelijk’ omgevingsplan zetten we stap voor stap om naar het omgevingsplan gemeente Zaanstad. We beginnen met het overzetten van een deel van de bruidsschat.

Wat is de bruidsschat?

In de bruidsschat staan regels die in wet- of regelgeving van het Rijk stonden. De regels waren opgenomen in bijvoorbeeld het Bouwbesluit, de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) of het Activiteitenbesluit milieubeheer. De regels zijn uit die wet- en regelgeving gehaald en op een aparte plek in het omgevingsplan gezet. Daarmee zijn ze de verantwoordelijkheid geworden van de gemeente.

Overgang naar een nieuw omgevingsplan

Op dit moment staan de regels van de bruidsschat op een tijdelijke plek in het omgevingsplan. De regels moeten worden verplaatst naar het nieuwe deel van het omgevingsplan. Dat nieuwe deel wordt door de gemeente stapsgewijs opgebouwd. Uiteindelijk moet er in 2032 voor heel gemeente Zaanstad 1 nieuw omgevingsplan zijn opgesteld. In dat nieuwe deel komen nog veel meer regels van de gemeente te staan, die gaan over de fysieke leefomgeving.

1e wijziging: overzetten regels uit de bruidsschat

De eerste wijziging van het omgevingsplan gemeente Zaanstad is het overzetten van een deel van afdeling 22.2 uit de bruidsschat. Daarin staat bijvoorbeeld de omgevingsvergunningplicht voor de (ruimtelijke) bouwactiviteit, maar er staan ook andere regels in, bijvoorbeeld uit het voormalige Bouwbesluit over het aansluiten van bouwwerken op het elektriciteitsnetwerk of over de bereikbaarheid van bouwwerken voor hulpdiensten. Ook zijn in deze wijziging regels over het onderwerp bodem meegenomen. Deze regels komen uit de voorbereidingsbesluiten die de gemeenteraad op 21 december 2023 heeft vastgesteld.

Klik hier voor de veelgestelde vragen voor initiatiefnemers.