Omgevingsvergunning: stappenplan

Bouw-, verbouw-, of sloopplannen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig of moet u een melding doen. De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Deze is nodig om te bepalen of u mag doen wat u wilt.

Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Wilt u in 2024 gaan bouwen of verbouwen, dan moet u de volgende stappen nemen voordat de bouw kan beginnen.

Stap 1: Een vergunning nodig?

Eerst zoekt u een architect, adviseur of aannemer om samen uw bouwplannen uit te voeren. Of misschien gaat u zelf aan de slag. Wilt u iets veranderen in uw huis, tuin, bedrijf of omgeving? In het Omgevingsloket kunt u online checken of u een vergunning nodig heeft, een melding moet doen en/of informatie moet aanleveren. Als dat zo is, dan kunt u ook via het loket de vergunning aanvragen, de melding doen of de aanvullende informatie doorgeven. Het Omgevingsloket bevat ook informatie over welke regels er gelden op de plek waar u iets wilt veranderen.

Stap 2: Uw plan

Als u een vergunning nodig heeft moet u aangeven hoe uw bouwplan er uitziet en waar u het uiteindelijke bouwwerk voor wilt gebruiken.

Wanneer uw plan complex is of niet past in het Omgevingsplan kunt u zich aanmelden voor het voortraject.

Lees hier meer over de mogelijkheden van het voortraject.

Stap 3: Soms moet u ook een bouwmelding doen

Uit de vergunningscheck kan blijken dat u een vergunning nodig heeft voor uw plan én dat u een bouwmelding moet doen. Dit is het geval wanneer uw plannen onder gevolgklasse 1 van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) valt. Bij gevolgklasse 1 kunt u denken aan nieuwbouw van bijvoorbeeld woningen en bedrijfsgebouwen. De bouwmelding kunt u ook doen in het Omgevingsloket.

Lees hier meer over hoe u een bouwmelding kunt doen.

Is uw plan vergunningsplichtig? Dan bent u verplicht om altijd uiterlijk 4 weken voor de start van de werkzaamheden een melding stikstofemissie en bouw- en omgevingsveiligheid te doen. Neem contact op met de gemeente over de wijze van indienen.

Stap 4: Betrek uw omgeving

Gaat u aan de slag met (ver)bouwen of slopen? Dit kan invloed hebben op de bewoners en ondernemers in de omgeving. Daarom is het belangrijk om deze omgeving te betrekken bij uw (ver)bouwplannen. Bijvoorbeeld door met hen in gesprek te gaan. Meer informatie vindt u in het Zaans participatieprotocol.

Heeft u een initiatief waarvoor u een omgevingsvergunning nodig heeft? De nieuwe Omgevingswet verplicht u aandacht te geven aan burgerparticipatie. Ga met uw omgeving in gesprek voordat u de aanvraag indient. Het Zaans participatieprotocol voor initiatiefnemers helpt u daarbij op weg.

Nadat een omgevingsvergunning is aangevraagd, ontvangt u na enkele dagen een eerste ontvangstbevestiging. De termijn van de vergunningprocedure begint pas te lopen nadat de gemeente uw formele vergunningaanvraag heeft ontvangen. Deze datum kunt u terugvinden in de ontvangstbevestiging.

U ontvangt bericht over hoeveel tijd uw aanvraag in beslag zal nemen. Er zijn 2 mogelijke procedures voor het afhandelen van uw aanvraag:

Reguliere procedure

De reguliere procedure geldt bij de meest voorkomende en eenvoudige aanvragen, bijvoorbeeld het bouwen van een huis dat binnen de geldende planologische regels past. De tijd om een beslissing te nemen is 8 weken, maar kan 1 keer met 6 weken worden verlengd. Als de gemeente de vergunning niet op tijd verstrekt, wordt deze automatisch verleend. Is er aanvullende informatie nodig of wordt de aanvraag langer bekeken, dan wordt de termijn hierop aangepast en kan de aanvraag langer duren. Als dit zo is, wordt u ingelicht. 

Uitgebreide procedure

De uitgebreide procedure geldt bij complexe projecten waarbij de gemeente te maken heeft met verschillende belangen en belanghebbenden. Deze partijen moeten stukken inzien om erop te kunnen reageren. De uitgebreide procedure kan 6 maanden duren en mag eenmalig met 6 weken worden verlengd. Als er aanvullende informatie nodig is of als de aanvraag wordt aangehouden, dan wordt de termijn hierop aangepast en duurt de aanvraag langer. Als dit zo is, wordt u ingelicht.

U kunt ervoor kiezen om uw omgevingsvergunning in verschillende omgevingsplanactiviteiten aan te vragen. De Omgevingswet laat de keuze daarom aan de aanvrager; de aanvraag kan op 1 of meer activiteiten betrekking hebben.

Voor de behandeling van uw vergunningaanvraag betaalt u legeskosten. Ook als u de vergunning eventueel niet krijgt. Hiervoor ontvangt u van de gemeente een aanslag. De kosten die voor de behandeling van omgevingsvergunningen vindt u in de legesverordening

Voor de meest voorkomende soorten bouw-, verbouw, of uitbreidingsplannen rondom woningen in Zaanstad waar particulieren mee te maken kunnen krijgen is een vereenvoudigd overzicht gemaakt met de legeskosten die daarvoor gelden.

Bent u het niet eens met de aanslag bouwleges voor het behandelen van uw aanvraag omgevingsvergunning? Dan kunt u een bezwaar indienen. Dien uw bezwaarschrift in binnen 6 weken na datum van verzending van de aanslag.