Bouwmelding

Als uw bouwplan onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) valt, dan moet u een bouwmelding maken. Controleer met de Vergunningscheck via het Omgevingsloket of u een bouwmelding moet maken.

  • U moet voor dat u kunt gaan bouwen een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen/contracteren.
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf toetsen of uw bouwplan aan de technische regels voldoet.
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke risico’s er zijn.
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke maatregelen er moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat uw bouwplan uiteindelijk aan de regels voldoet.
  • De kwaliteitsborger moet een borgingsplan opstellen waarin hij de risicobeoordeling en controlemaatregelen vastlegt. Ook moet hij aangeven met welk kwaliteitsinstrument hij werkt.
  • De naam van de aannemer/bouwer moet bekend zijn.

Met dit borgingsplan moet u, of uw architect/bouwadviseur/aannemer, via het Omgevingsloket  een bouwmelding indienen bij de gemeente. Hierbij geeft u ook aan welke kwaliteitsborger u heeft ingeschakeld. U moet deze bouwmelding uiterlijk 4 weken voordat u gaat bouwen indienen. Als de melding akkoord is, dan ontvangt u daarvan een bevestiging. Als de vergunning is verleend én de melding akkoord is, mag u gaan bouwen. Voor het borgingsplan is het belangrijk dat u rekening houdt met lokale omstandigheden. Zo kan een oud pand of een bepaalde bodem risico’s met zich meebrengen.

Stap 1: Huur een kwaliteitsborger in
U huurt zelf een kwaliteitsborger in. U kunt een kwaliteitsborger vinden in het Omgevingsloket. Op de website Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vindt u een lijst met kwaliteitsborgers.

Stap 2: Dien een bouwmelding in (1ste melding)
U mag pas beginnen met bouwen, als u een complete melding heeft ingediend. Minimaal 4 weken voor de bouw begint, dient u de bouwmelding in via het Omgevingsloket. Ga naar ‘Aanvragen’. Kies bij ‘Werkzaamheden’ voor ‘Bouwactiviteit’. Kies voor ‘Bouwactiviteit (technisch) Melding’. Hier geeft u ook aan wie uw kwaliteitsborger is. Lever ook de overige informatie aan die gevraagd wordt. Ontbreekt er informatie? Dan moet u een nieuwe melding indienen. Vier weken na het indienen van de melding, mag u met de bouw beginnen. Een bouwmelding is een jaar geldig. Binnen een jaar na het doen van de bouwmelding moet de bouw gestart te zijn.

Stap 3: Start met de bouw (2de melding)
Twee dagen voor de bouw begint, geeft u dit door via het Omgevingsloket. Dit heet een informatieplicht. Let op! Als u nieuw gaat bouwen dan is het raadzaam om uiterlijk 3 weken voor de start van de bouw dit te melden via het Omgevingsloket. Dit om vertraging te voorkomen in verband met de plaatsbepaling van het bouwwerk door de gemeente.

Stap 4: Controle door kwaliteitsborger
De kwaliteitsborger controleert voor en tijdens de bouw of aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan. U ontvangt een verklaring van de kwaliteitsborger als het bouwwerk aan de bouwtechnische voorschriften voldoet. Let op: De gemeente kan ook controleren of er aan de bouwvoorschriften wordt voldaan. Zij kan ook handhaven als dat niet zo is. De kwaliteitsborger kan dit niet.

Stap 5: Doe een gereedmelding (3de melding)
Is de bouw klaar? U mag het bouwwerk pas gebruiken, als u een complete gereedmelding heeft ingediend. Dat doet u minimaal 2 weken voordat u het bouwwerk wilt gaan gebruiken. Dat gaat ook via het Omgevingsloket. Hierbij heeft u de verklaring van de kwaliteitsborger (stap 4) nodig. De gemeente geeft aan of uw gereedmelding is geaccepteerd of afgewezen.

Het gebruik maken van een omgevingsvergunning gebeurt op eigen risico. Als er succesvol bezwaar of beroep wordt aangetekend, dan wordt de vergunning vernietigd en zullen de uitgevoerde werkzaamheden moeten worden teruggedraaid. Dit betekent in sommige gevallen dat er pas gebruik mag worden gemaakt van de vergunning als de bezwaartermijn is verstreken. Denk bijvoorbeeld aan het kappen van een boom of aan sloopwerkzaamheden. Dient iemand bezwaar in tegen uw vergunning, dan krijgt u een bericht van de gemeente. Als u gaat starten met bouwen, dan moet u dit de gemeente minstens 2 dagen van tevoren laten weten.

Bij een korte procedure kunnen belanghebbenden (bijvoorbeeld buren) bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning. Zij kunnen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders binnen 6 weken nadat het besluit is bekendgemaakt. De vergunninghouder ontvangt hiervan bericht. Bij een uitgebreide procedure kan tegen het ontwerpbesluit mondeling (op afspraak) of schriftelijk een zienswijze worden ingediend. Een zienswijze is een mening over een voorgenomen besluit of plan van de gemeente. U kunt hierin aangeven met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. De termijn voor het indienen van een zienswijze is 6 weken. De start van deze termijn is de dag waarop het ontwerpbesluit ter inzage is gelegd. Nadat een zienswijze is ingediend, onderzoekt het college of er reden is een ander besluit te nemen dan het ontwerpbesluit. Een overzicht van verleende vergunningen of ontwerpbesluiten vindt u in het Zaans Stadsblad en op internet onder bekendmakingen of via de app omgevingsalert (alleen zichtbaar gedurende de bezwaar- zienswijze- of beroepsperiode).

Het formulier (ver-)bouw of sloop op eigen terrein kunt u gebruiken voor meldingen over problemen met het bouwen/verbouwen van een pand (maar ook over de staat en het gebruik van een pand).