Aanschrijvingen en publiekrechtelijke beperkingen
Met een aanschrijving kan de gemeente huiseigenaren verplichten om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud aan een woning te herstellen of als een woning bouwkundige gebreken heeft. De gemeente stuurt een zogeheten aanschrijving naar de eigenaar van de woning of naar degene die de verbeteringen mag doorvoeren. Ook op een stuk grond kunnen aanschrijvingen rusten.
Een aanschrijving wordt in het kader van Wet Publiekrechtelijke Beperkingen ingeschreven in het Kadaster. Bij inzage van een perceel door een notaris krijgt deze te zien of er een aanschrijving op het perceel zit. Een (eventuele) vooraanschrijving wordt niet ingeschreven en wordt vaak gedaan als er een openbare verkoping plaatsvindt.
Publiekrechtelijke beperkingen bepalen wat u wel of niet met uw huis mag doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij monumentale woningen. Deze woningen mag u niet zomaar verbouwen. Als u een woning koopt, is het belangrijk dat u weet of er beperkingen op rusten. Bij de gemeente kunt u de gemeentelijke beperkingen inzien. Een overzicht van alle besluiten die op een bepaald pand rusten kunt u als zogenaamd ‘kadastraal bericht eigendom’ opvragen bij het Kadaster.
Het kadaster verzamelt gegevens over registergoederen in Nederland, houdt deze bij in openbare registers en op kadastrale kaarten en stelt deze gegevens tegen een vergoeding beschikbaar aan particulieren, bedrijven en andere belanghebbenden in de samenleving.