Puntensysteem Natuurinclusief Bouwen

In Zaanstad hebben we bij bouwprojecten steeds vaker aandacht voor de natuur. Om bouwprojecten beter te begeleiden heeft de gemeente het Puntensysteem Natuurinclusief Bouwen ontwikkeld. Het is onze gids om te laten zien hoe bouwen en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan. Dit draagt ook bij aan een gezonde leefomgeving om in te wonen.

Het puntensysteem biedt een overzicht met groene maatregelen voor bouwplannen. Het laat ook zien hoeveel maatregelen nodig zijn om de biodiversiteit te versterken. Samen kunnen we een betere leefomgeving creëren voor dieren en planten die we graag zien in Zaanstad. In de doelsoortencatalogus vind u deze dieren en planten.

Deze aangewezen dier- en plantsoorten zijn waardevol voor Zaanstad. Bijvoorbeeld omdat ze zeldzaam zijn of zeldzamer worden, maar wel nog in Zaanstad voorkomen. Of omdat hun bestaan betekent dat het goed gaat met de biodiversiteit in Zaanstad, omdat zij veel andere soorten nodig hebben om in stand te blijven.

Puntensysteem (Excel-tool)- Natuurinclusief bouwen Zaanstad

Handleiding Puntensysteem -Natuurinclusief bouwen Zaanstad

Doelsoortencatalogus – Natuurinclusief bouwen Zaanstad

Maatregelencatalogus -Natuurinclusief bouwen Zaanstad

Iedereen die gaat bouwen in Zaanstad kan er inspiratie uit halen. Bent u ontwikkelaar en sluit u voor een bouwproject een anterieure overeenkomst af met de gemeente Zaanstad? Dan werkt u samen met onze ecologen een plan uit met behulp van het puntensysteem. Zo zorgen we dat er in uw project voldoende zorg is voor de natuur en biodiversiteit.

Het ‘Puntensysteem Natuurinclusief Bouwen’ Excel-tool berekent hoeveel punten u nodig heeft voor uw project. Dit hangt af van de kavelgrootte, voetprint en hoogte van het bouwwerk. Ook geeft u in de Excel-tool aan of het om nieuwbouw, renovatie en/of om een monumentaal pand gaat. Het doel is om een fijn thuis te bieden voor onze Zaanse dieren en planten.

Kies 1, 2 of 3 van de doelsoorten en ontdek hoe u hun leefomgeving kunt verbeteren. Een overzicht van de doelsoorten staat in de doelsoortencatalogus of in het tabblad ‘Doelsoorten’ in de Excel-tool. Hierin staat ook per doelsoort waar een prettige leefomgeving van deze doelsoort aan moet voldoen. Kies hierbij tenminste 1 gebouwgebonden soort. Dit zijn bijvoorbeeld huismussen, gierzwaluwen en dwergvleermuizen.

U heeft keuze uit verschillende maatregelen, om het leven van onze dieren en planten te verbeteren. Een overzicht van deze maatregelen vindt u in de maatregelencatalogus en het tabblad ‘Maatregelen’ in de Excel-tool. En heeft u zelf nog ideeën? Dan horen we dat graag.    

Gaat u bouwen of verbouwen? We zien graag welke maatregelen u gaat nemen. Volg het stappenplan van de Excel-tool. U kunt de samenvatting hiervan meesturen als u een bouwproject bij ons indient. Voor wie een anterieure overeenkomst sluit, geldt altijd de verplichting om te voldoen aan ons puntensysteem.

Heeft u vragen die niet beantwoord zijn in de handleiding ‘Natuurinclusief bouwen Zaanstad’? Neem dan contact op met team Ecologie van de gemeente  door het contactformulier in te vullen.