Natuurvriendelijk isoleren

Bij het isoleren van uw woning moet u rekening houden met beschermde diersoorten die in spouwmuren, daken en gevels leven, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en mussen. Als deze diersoorten in uw woning aanwezig zijn, moet u ze een nieuwe woonplek geven voordat de isolatiewerkzaamheden beginnen. Dit kan een gecertificeerd isolatiebedrijf voor u regelen, zodat u geen vergunning nodig heeft.

Een natuurvriendelijk isolatiebedrijf zorgt ervoor dat beschermde dieren enkele dagen voor de isolatiewerkzaamheden worden weggehaald. Ze plaatsen nieuwe woonruimtes zoals nestkasten en houden rekening met de natuurkalender om de dieren niet te verstoren tijdens de broedperiode en winterrust. Op Natuurvriendelijk isoleren.nl vindt u meer informatie en een lijst met gecertificeerde isolatiebedrijven.

De gemeente Zaanstad werkt aan een plan om beschermde diersoorten beter te beschermen. Dit plan helpt om in de toekomst vergunningen te vereenvoudigen. Tot die tijd kunt u via gecertificeerde bedrijven isoleren zonder aparte vergunning.

Meer informatie over subsidie voor isolatiemaatregelen vindt u op de website van Rijksoverheid.

De quickscan flora en fauna wordt uitgevoerd door een ervaren ecoloog. U kunt deze onder andere vinden via de website van het Netwerk groene bureaus. Als uit de quickscan blijkt dat er mogelijk vogelsoorten of vleermuizen kunnen zitten, dan kan nader ecologisch onderzoek vast stellen of er werkelijk soorten aanwezig zijn en om welke soorten dit gaat.

Mochten beschermde dieren aanwezig zijn, dan moet u voordat u de isolatiemaatregelen kunt nemen een vergunning aanvragen voor een flora- en fauna activiteit via het Omgevingsloket. Als blijkt dat er geen beschermde dieren in uw pand leven, kunt u de isolatiemaatregelen uitvoeren.

De gemeente is bezig om een Soorten Management Plan (SMP) op te stellen, waardoor natuurvriendelijk isoleren makkelijk wordt. Als dit zover is, vindt u hier meer informatie.