Natuurvriendelijk isoleren

Bij het isoleren van uw woning moet u rekening houden met beschermde diersoorten die in spouwmuren, daken en gevels leven, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en mussen. Als deze diersoorten in uw woning aanwezig zijn (dit merkt u zelf meestal niet), moet u ze een nieuwe woonplek geven voordat de isolatiewerkzaamheden beginnen. Dit kan een gecertificeerd isolatiebedrijf voor u regelen, zodat u geen extra vergunning nodig heeft.

Gecertificeerd isolatiebedrijf

Een natuurvriendelijk isolatiebedrijf houdt zich aan strenge regels. Het isolatiebedrijf maakt het gebouw op een diervriendelijke manier ongeschikt als verblijfplaats voor vleermuizen en de vogels. Ze houden daarbij rekening met de natuurkalender, zodat er geen vleermuizen of vogels aanwezig zijn tijdens het isoleren. Waardoor dit geen negatieve gevolgen heeft voor deze dieren. Op Natuurvriendelijkisoleren.nl vindt u meer informatie en een lijst met gecertificeerde isolatiebedrijven.

Ze plaatsen tijdens het isoleren nieuwe woonruimtes zoals nestkasten. De gemeente plaatst ook vervangende verblijven in haar eigen vastgoed. Op deze manier mag 6% van de grondgebonden particulieren woningen geïsoleerd worden, tot en met 2026. Daarna moet iedereen in de gemeente alle isolatiewerkzaamheden uitvoeren volgens afgesproken regels met de Provincie. Dit leggen we vast in een plan.

Geen vergunning nodig

De gemeente Zaanstad werkt aan een plan om beschermde diersoorten beter te beschermen, ook na 2026. Ook helpt dit plan om gebouwen te blijven isoleren, zonder ingewikkeld vergunningentraject.

Subsidie

U kunt ook subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie, gevelisolatie en buitendakisolatie. Dit is de subsidie voor verduurzaming van woningen (ISDE). Meer informatie over subsidie voor isolatiemaatregelen vindt u op de website van Rijksoverheid.

Lopend ecologisch onderzoek (maart – september 2025)

Vanaf maart 2025 voert ecologisch bureau Van der Goes en Groot, in opdracht van de gemeente Zaanstad, onderzoek uit naar vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Dit gebeurt in verschillende wijken, waaronder Westzaan, Assendelft, Westerwatering, Zaandijk, het Kalf en Koog aan de Zaan. Het onderzoek loopt tot en met september 2025.

Wilt u uw woning isoleren? Dan is het belangrijk en verplicht om eerst te weten of er beschermde diersoorten in uw gevel of dak leven. Dit onderzoek geeft dat inzicht. De gemeente regelt en betaalt het onderzoek, zodat u later makkelijker en volgens de regels uw woning kunt isoleren. Zo voorkomt u extra kosten en beschermen we samen de natuur.

Hoe verloopt het onderzoek?
Om te weten waar deze dieren in uw buurt leven, doen ecologen op verschillende momenten onderzoek. Ze werken in een rustig tempo en met respect voor de omgeving.

  • Huismussen: Worden overdag bestudeerd. De onderzoekers lopen door de wijk en kijken naar plekken waar de vogels zich nestelen. Soms gebruiken ze een verrekijker en lopen ze achter huizen langs om nesten beter te kunnen zien.
  • Gierzwaluwen: Worden in de avonduren geobserveerd, tot ongeveer een halfuur na zonsondergang. De onderzoekers staan op strategische plekken en volgen de vogels met een verrekijker om hun nestplaatsen te vinden.
  • Vleermuizen: Zijn ’s avonds en ’s nachts actief. Daarom vindt dit onderzoek plaats vanaf zonsondergang tot twee uur daarna, of in de vroege ochtend, twee uur voor zonsopgang. De onderzoekers lopen door de wijk en posten op verschillende plekken. Soms gebruiken ze een zaklamp om het gedrag van de vleermuizen beter te volgen.

Wie voert het onderzoek uit?
De onderzoekers dragen een herkenbaar hesje en kunnen zich legitimeren. Daarnaast hebben zij een officiële opdrachtbrief van Van der Goes en Groot bij zich. Zij zijn goed benaderbaar voor vragen en lichten graag toe wat ze doen. In totaal zullen de ecologen tussen maart en september ongeveer vijf keer in uw straat onderzoek uitvoeren.

Wat merkt u van het onderzoek?
De onderzoekers zijn herkenbaar aan hun reflecterende hesjes. Ze lopen of fietsen rond en hebben apparatuur mee zoals verrekijkers, warmtekijkers en geluidsdetectoren. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de buitenkant van gevels bekijken, om te zien welke woningen vleermuizen gebruiken.

Contact
– Vragen over het onderzoek: Neem contact op met dhr. R. de Beer of dhr. R. IJlstra van Van der Goes en Groot via 0611104773 of 0623278313.
– Vragen aan de gemeente: Neem contact op met mevr. J. Elsinga van de gemeente Zaanstad via 14 075.

Hoe we de beschermde diersoorten in Zaanstad gaan beschermen beschrijven we in het plan. Hiervoor onderzoeken we waar in Zaanstad beschermde diersoorten leven. In het plan beschrijven we hoe we de dieren gaan beschermen. Met dit plan kunnen we een vergunning aanvragen bij de Omgevingsdienst voor de hele gemeente. We verwachten dat dit begin 2026 klaar is. Inwoners en corporaties hoeven dan ook niet meer zelf een vergunning aan te vragen om te mogen isoleren.

 Tot die tijd hebben we de opdracht om verblijfplaatsen, waaronder kraamkasten, te maken in gemeentelijk vastgoed.