Natuurwetgeving

Gaat u bouwen of verbouwen? Mogelijk moet u dan ook een vergunning flora en fauna-activiteit en/of een vergunning Natura2000-activteit aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u uw dak of de spouwmuren wilt isoleren.

Tijdens het doorlopen van de vergunningscheck doet u ook een check op mogelijk aanwezige flora en fauna via de Beschermde Soortenindicator (BeSi). Indien uit de rapportage blijkt dat er mogelijk beschermde soorten zitten, moet er worden onderzocht of deze soorten aanwezig zijn. Het kan zijn dat u anders in overtreding bent van de natuurwetgeving onder de Omgevingswet. Een ervaren ecoloog kan een quickscan flora en fauna uitvoeren.

De quickscan flora en fauna wordt uitgevoerd door een ervaren ecoloog. U kunt deze onder andere vinden via de website van het Netwerk groene bureaus. Als uit de quickscan blijkt dat er mogelijk vogelsoorten of vleermuizen kunnen zitten, dan kan nader ecologisch onderzoek vast stellen of er werkelijk soorten aanwezig zijn en om welke soorten dit gaat.

Uit deze quickscan kan blijken dat verder ecologisch onderzoek nodig is om de werkelijke aanwezigheid van beschermde soorten of verblijfplaatsen te bevestigen of uit te sluiten.

Als uit het ecologisch onderzoek blijkt dat er beschermde soorten of jaarrond beschermde verblijfplaatsen aanwezig zijn dan vraagt u omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit aan via het Omgevingsloket. Dit gaat gepaard met een activiteitenplan om aan te tonen dat er voldoende maatregelen worden getroffen voor de bescherming van de aanwezige soort. Het activiteitenplan wordt in samenwerking met een erkend ecoloog opgesteld.

Uit de quickscan kan ook blijken dat uw activiteit een negatief effect heeft op een Natura2000-gebied. Dit kan bijvoorbeeld door de stikstofdepositie die wordt veroorzaakt door de activiteit, zoals bouwen of verbouwen. In dit geval vraagt u ook een omgevingsvergunning aan voor een Natura2000-activiteit.

De aanvraag van de vergunning flora en fauna-activiteit en/of Natura2000-activiteit vraagt u los van uw bouwactiviteit aan. Op deze manier komt de aanvraag direct bij het bevoegd gezag terecht, in dit geval is dit de provincie of de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) . Zij zijn het verantwoordelijke bestuursorganen op het gebied van natuur en nemen hierover de beslissingen.

Indien u een ecologisch onderzoek (quickscan of nader onderzoek) laat uitvoeren kunt u de gemeentelijk ecoloog vragen om te controleren of het onderzoek kwalitatief van voldoende niveau is. Voor advies kunt u bellen naar 14 075.

Het kan zijn dat een quickscan flora en fauna niet nodig is, ondanks het feit dat de BeSi-rapportage aangeeft dat er mogelijk soorten aanwezig zijn. In welke gevallen is er geen quick scan nodig:

  • De voorgenomen activiteit heeft geen invloed op flora en fauna. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de bouwactiviteit binnen de muren van het gebouw plaatsvindt en er geen werkzaamheden zijn aan de dakbedekking of spouwmuren.
  • De locatie is ongeschikt voor flora en fauna. Dit is het geval indien aan alle volgende punten wordt voldaan:
    • Er zijn geen open stootvoegen (ten behoeve van ventilatie van spouwmuren).
    • Er zijn geen gaten en kieren groter dan 8 mm.
    • Er is geen ruimte onder dakgoten.
    • Er is geen pannendak.
    • Er is geen spouwmuur aanwezig.
  • Het effect op Natura2000 gebieden kan worden uitgesloten. Dit is het geval indien aan alle volgende punten wordt voldaan
    • De activiteit ligt op meer dan 500 m van een Natura2000 gebied.
    • Het betreft een activiteit met een kleine omvang (minder dan 500 m2).
    • Het is geen activiteit met betrekking op landbouw.
    • Het is geen activiteit met betrekking op dieren.

Bent u onzeker of u een quickscan flora en fauna nodig heeft? Neem contact op met één van de ecologen van de gemeente Zaanstad via 14 075