Bomen kappen

U kunt in het Omgevingsloket checken of u een vergunning nodig heeft voor het kappen van een boom

Voor alle bomen die op een openbare plaats staan, is een kapvergunning nodig. Voor een boom die op particuliere grond staat, is alléén een vergunning nodig als de boom op de gemeentelijke lijst van beschermde bomen of op de Gebiedenkaart kapvergunning staat. Als u een boom gaat kappen dan moet u zich ook houden aan de zorgplicht volgens de Wet Natuurbescherming. Huurt u een woning, dan moet u contact opnemen met de verhuurder.

Gaat het om een boom van de gemeente, dan moet u contact opnemen met de gemeente via Melding maken en uitleggen waarom het volgens u nodig is dat een boom wordt gekapt. Als boombeheerder doet de gemeente een toets en weegt uw belang bij de kap van de boom af tegen het belang bij behoud van de boom. Belangen bij behoud van een boom zijn bijvoorbeeld cultuurhistorie, landschap, natuur, recreatie en klimaatadaptatie. Als de gemeente uw belang zwaarwegend genoeg vindt, dan vraagt de gemeente een kapvergunning aan.

Als u een boom op gemeentegrond wilt kappen voor een (bouw-)ontwikkeling, dan moet u – na akkoord van de gemeente – zelf een kapvergunning aanvragen via het Omgevingsloket Online (OLO). Aan het aanvragen van een kapvergunning zijn kosten verbonden, ook als de aanvraag wordt geweigerd. Een aanvraag voor een kapvergunning wordt digitaal afgehandeld. U ontvangt alle informatie op het e-mailadres wat u opgeeft.

Een verzoek om een gemeenteboom te snoeien kunt u indienen via Melding maken. De lijst van waardevolle particuliere bomen, de gebiedenkaart en meer informatie over het kappen van bomen vindt u via Kapvergunning onder het tekstblok Bomenkap op particulier terrein. Meer informatie over het kappen van bomen in de openbare ruimte.

Bij het verlenen van een vergunning voor kap moet u (minstens) evenveel bomen nieuw (laten) planten als dat er worden gekapt. De herplant vindt in principe plaats in de directe omgeving van de gekapte boom, dit staat in de vergunning aangegeven. Als dit niet kan, dan vindt de herplant op een andere locatie plaats. De gemeente Zaanstad houdt een overzicht bij van de verleende vergunningen voor kap met de herplantplicht. Voor de herplant geldt standaard een termijn van 2 jaar. Dit houdt in dat als de vergunning is afgegeven, u uiterlijk binnen 2 jaar na de afgegeven vergunning een nieuwe boom moet planten.