Kwijtschelding gemeentelijke belasting

Kunt u de lokale belastingen niet betalen? Misschien kunt u kwijtschelding van een aantal gemeentelijke heffingen krijgen. U hoeft deze belasting dan niet te betalen. Dit geldt voor de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de onroerend zaakbelasting. Voor uw aanvraag heeft u DigiD nodig.

U kunt kwijtschelding online aanvragen. U hebt daarbij DigiD nodig. U kunt de aanvraag pas indienen, als u de aanslag heeft ontvangen en als u aan de voorwaarden voldoet. Een aanvraag voor kwijtschelding moet u binnen 3 maanden na de datum van het aanslagbiljet indienen. Bij de aanvraag zijn bijlagen nodig. Als u de aanvraag niet volledig heeft ingevuld of er missen bijlagen, dan wijzen we uw verzoek af.

U kunt kwijtschelding krijgen als u een minimuminkomen heeft en geen spaargeld of bezit heeft. Een minimuminkomen betekent dat u een inkomen heeft op bijstandsniveau. Of dat u AOW heeft zonder aanvullend pensioen. Bent u getrouwd of woont u samen? Dan telt het inkomen van uw partner of medebewoner mee.

De gemeente houdt rekening met de kostendelersnorm. Of u kwijtschelding kunt krijgen, hangt af van uw persoonlijke en financiële omstandigheden zoals inkomen, vermogen en woonlasten.

U krijgt geen kwijtschelding als:

  • u geen gebruik heeft gemaakt van mogelijkheden zoals het aanvragen van een aanvulling tot het minimuminkomen, huur- en zorgtoeslag
  • u een auto bezit die meer dan € 3.350,00 waard is. Een auto met een hogere dagwaarde is alléén toegestaan als de auto noodzakelijk is vanwege ziekte of invaliditeit. U kunt de dagwaarde van uw auto opzoeken op bijvoorbeeld Bovag of ANWB.
  • u toen u de aanslag ontving voldoende inkomen of saldo had
  • uw financiële situatie op korte termijn gaat verbeteren
  • u een hoog saldo op uw bank of spaarrekeningen heeft staan
  • u een eigen woning heeft en er is sprake van een overwaarde. Er is altijd sprake van overwaarde als de huidige WOZ waarde van uw woning hoger is dan uw huidige hypotheekschuld. De WOZ waarde van uw woning kunt u vinden op uw aanslag Gemeentebelastingen.
  • u niet alle informatie verstrekt die nodig is voor het beoordelen van de aanvraag.
  • u ander vermogen heeft. Bijvoorbeeld als luxe goederen zoals een tweede motorvoertuig, caravan, boot of cryptovaluta zoals Bitcoins.

Kwijtschelding moet u binnen 3 maanden na de dagtekening van het aanslagbiljet indienen.

Kreeg u vorig jaar volledige kwijtschelding? En is er dit jaar niets veranderd aan uw inkomen, leefsituatie of vermogen? Dan krijgt u mogelijk automatisch opnieuw kwijtschelding. Of dit zo is, kunt u op uw aanslag zien.

Nadat u kwijtschelding heeft aangevraagd krijgt u een ontvangstbevestiging en uitstel van betaling. Betaalt u met een automatische incasso? Dan krijgt u geen uitstel van betaling. Zo voorkomen we dat u bij een afwijzing een groot bedrag ineens moet betalen. Wordt de kwijtschelding toegekend? Dan  krijgt u wat u teveel betaald heeft automatisch terug.

Als uw aanvraag om kwijtschelding is afgewezen, dan ontvangt u een brief met de reden van de afwijzing. Bezwaar tegen de afwijzing kunt u indienen met een e-mail naar invordering@zaanstad.nl, met toevoeging van bewijsstukken en duidelijke motivatie.

Kwijtschelding voor de waterschapsbelasting vraagt u aan bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Bij deze aanvraag kunt u ook kwijtschelding gemeentelijke belastingen aanvragen. Het Hoogheemraadschap behandelt uw aanvraag. Zij sturen de uitkomst door naar de gemeente. De aanslag HHNK krijgt u eerder dan de aanslag gemeentelijke belastingen. Een aanvraag kwijtschelding indienen via het HHNK kan dus eerder dan via de gemeente.

U ontvangt van beide instanties apart bericht. Het kwijtscheldingsbeleid van het Hoogheemraadschap kan verschillen met dat van de gemeente. Met uw aanvraag machtigt u de gemeente om uw gegevens door te geven aan het hoogheemraadschap . Zodat zij uw verzoek om kwijtschelding van de waterschapsbelastingen kunnen behandelen.

Kwijtschelding is alleen mogelijk bij: 

  • een inkomen op of onder het minimum inkomen volgens de Participatiewet;
  • onvoldoende eigen vermogen

Kleine zelfstandige ondernemers kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Kwijtschelding is alleen mogelijk van gemeentelijke belastingen die geen relatie hebben met uw onderneming of beroep. Het gaat om afvalstoffenheffing en rioolheffing. 

Vermogen

Om te bepalen of u voor kwijtschelding in aanmerking komt, kijkt de gemeente eerst naar uw vermogen. De kwijtscheldingsregeling is strenger dan de Participatiewet: het vermogen dat u mag behouden zonder belasting te betalen is lager. Als het vermogen niet voldoende is om de belasting te betalen, dan rekent de gemeente uit welk bedrag u per jaar kunt missen (betalingscapaciteit). 80% hiervan moet u gebruiken om de belasting te betalen.
U krijgt geen kwijtschelding als u:

  • een (samengesteld) inkomen boven het minimum inkomen volgens de Participatiewet heeft
  • meer vermogen heeft in de vorm van saldi op bank- of spaartegoeden heeft dan toegestaan
  • overwaarde heeft op uw woning. De WOZ-waarde van uw woning is dan hoger dan uw hypotheekschuld.

Als u gebruik maakt van een automatische incasso krijgt u geen uitstel van betaling. Dit is om te voorkomen dat u bij een afwijzing een groot bedrag ineens moet betalen. Krijgt u wel kwijtschelding, dan ontvangt u wat u teveel betaald hebt automatisch terug. 

Aanvullende informatie

Financiële ondersteuning ondernemers (Bbz)