Regenboogstad

Zaanstad is een Regenboogstad. De gemeente zet zich meer in op veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie voor lhbtiq+. De afkorting lhbtiq+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen.

Er is speciale aandacht voor jongeren, ouderen en lhbtiq+ personen met een multiculturele achtergrond, omdat zij het minst geaccepteerd worden in hun eigen omgeving. Ook zij moeten zichzelf kunnen zijn.

Aan het regenboogzebrapad op de Westzijde in Zaandam kunt u zien dat de gemeente een regenboogstad is. Ook wordt jaarlijks tijdens Coming Out Day (11 oktober) op het stadhuis de regenboogvlag gehesen. De komende jaren wil de gemeente de bestaande netwerken helpen versterken. Er komt meer voorlichting op scholen en meer activiteiten voor ouderen. Een Gender & Sexuality Alliance (GSA) is een organisatie of groep leerlingen en vrijwilligers die zich sterk maakt voor een veilige omgeving op school. Deze groep moet op elke school een goede basis hebben en steun krijgen van de schoolleiding.

Ook stimuleert de gemeente Zaanse zorgorganisaties om het certificaat De Roze Loper te halen. De Roze Loper is een certificaat voor woonzorg-, thuiszorg- en welzijnsinstellingen die aandacht besteden aan seksuele diversiteit bij hun bewoners, cliënten en professionals.

Regelmatig zijn er gesprekken met partners uit het Zaanse lhbtiq-netwerk.

Meer informatie over lhbtiq-activiteiten vindt u op:

Bekijk ook andere lhbtiq+ organisaties.

Daarnaast is er een Regenboogsubsidie beschikbaar om activiteiten te organiseren.

Alle voorwaarden en verplichtingen vindt u in de Algemene Subsidieverordening 2018 en het uitvoeringsplan Zaanstad Regenboogstad 2020 – 2022.

Voelt u zich gediscrimineerd? Bent u getuige van discriminatie? Neem dan contact op met Discriminatie.nl | Zaanstreek – Waterland voor gratis, vertrouwelijk advies, ondersteuning en klachtbehandeling.

Discriminatie.nl | Zaanstreek – Waterland kan u helpen de situatie aan te pakken en/of op te lossen. Dat kan ook anoniem. Geen advies of hulp nodig? Meld dan toch de klacht. Uw melding helpt om discriminatie beter in beeld te krijgen en aan te pakken.

Daarnaast geeft deze organisatie voorlichting en trainingen over (on)gelijke behandeling. Dat doen ze op scholen en in buurtcentra, maar ook bij bedrijven, verenigingen en andere organisaties.