Onderscheiding

Mensen en organisaties onderscheiden zich soms door hun grote inzet, prestaties, betrokkenheid of uitstraling. Kent u een persoon (of eventueel een organisatie) die zich bovengemiddeld verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, dan kunt u bij de gemeente Zaanstad een aanvraag voor een onderscheiding indienen.

De Gemeentelijke Erepenning is een blijk van waardering voor inwoners die zich geruime tijd hebben ingezet voor de Zaanse samenleving en zich ambassadeur van de stad tonen. Zowel inwoners van Zaanstad als personen die buiten de gemeente wonen kunnen in aanmerking komen voor de erepenning, als zij aan de voorwaarden voldoen.

De erepenning van de gemeente Zaanstad bestaat uit een bronzen legpenning en een oorkonde.

Iemand voordragen voor de erepenning

U kunt iemand voordragen door het invullen van het voorstel-formulier Erepenning. Het college van burgemeester en wethouders vraagt advies aan een onafhankelijke adviescommissie. Daarna neemt het college een besluit.

Voorwaarden

U vindt de voorwaarden en criteria in de Verordening op de gemeentelijke onderscheidingen 2021 en de daarbij behorende bijlage Systematiek voor toekennen en uitreiken van de onderscheiding ‘Erepenning gemeente Zaanstad’.

Register van ontvangers van de erepenning

Alle ontvangers van de gemeentelijke Erepenning staan vermeld in een register; het ‘Ereboek van de gemeente Zaanstad’. Het boek met de gekalligrafeerde namen van burgers en organisaties die een erepenning hebben ontvangen van de Burgemeester en Wethouders van Gemeente Zaanstad 1977-2003 vindt u in de digitale bibliotheek van het Gemeentearchief.

Ontvangers van de gemeentelijke erepenning 1948-1974

Ontvangers van de gemeentelijke erepenning 1977 tot en met heden

Overal in Nederland zetten mensen zich voor veel doelen in, vaak zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid. Deze mensen kunnen misschien een Koninklijke onderscheiding (een” Lintje”) krijgen. Die persoon moet zich voor een lange periode vrijwillig en intensief voor iets hebben ingezet. Of die persoon kan een bijzondere of zeer uitzonderlijk prestatie op zijn of haar werk geleverd hebben. Dat kan bijvoorbeeld een werknemer, sporter, kunstenaar of wetenschapper zijn. Iedereen kan een persoon voordragen.

Iemand voordragen voor een lintje

U kunt iemand voordragen door een kort online verzoekformulier in te vullen op Lintjes.nl. Zo komt u in contact met het Kabinet van de gemeente Zaanstad. De medewerker van het Kabinet bekijkt en beoordeelt het verzoek. Als er voldoende aanleiding is voor een voordracht, dan ontvangt u een link naar het digitale voorstelformulier.

Als u het verzoek liever niet online wilt doen, dan kunt u via Lintjes.nl het voorstelformulier downloaden en invullen. Het advies is om contact met het Kabinet op te nemen voordat u het formulier opstuurt. Contact opnemen kan via het telefoonnummer 14 075 of door een e-mail te sturen naar kabinet@zaanstad.nl. De medewerkers van het Kabinet kunnen vertellen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een lintje.

Wanneer voordragen

Het uitreiken van een lintje kan op twee momenten:

  • Tijdens de Lintjesregen (ieder jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag)
  • Tijdens een bijzondere gelegenheid

Voor een uitreiking tijdens de Lintjesregen moet u de aanvraag indienen vóór 1 juli van het jaar ervoor. Voor een uitreiking tijdens een bijzondere gelegenheid, zoals een afscheid of een jubileum, dient u de aanvraag zes maanden van te voren in.

Het predicaat Koninklijk is een onderscheiding voor verenigingen, stichtingen, instellingen of grote bedrijven. De onderscheiding staat voor het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger.

Het predicaat Hofleverancier is een onderscheiding voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf die een belangrijke plaats innemen in hun regio. Ook met dit predicaat drukt de Koning waardering en vertrouwen tegenover de ontvanger uit. Het wil dus niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier voor het Koninklijk Huis is.

Aanvragen predicaat

Voor het aanvragen van het predicaat Koninklijk of het predicaat Hofleverancier neemt u contact op met team Kabinet via kabinet@zaanstad.nl of via het algemene telefoonnummer 14 075. Een kabinetsmedewerker helpt u met de aanvraag.

Let op: predicaten worden alleen uitgereikt bij een 100-jarig, 125-jarig (of een veelvoud van 25) bestaan en de aanvraag moet een jaar voor de jubileumviering bij de gemeente binnen te zijn.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van het  Koninklijk Huis:

De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Aanvragen

U kunt een Koninklijke Erepenning aanvragen door contact op te nemen met team Kabinet via kabinet@zaanstad.nl of via het algemene telefoonnummer 14 075. Een kabinetsmedewerker helpt u  met de aanvraag. 

Let op: de Koninklijke Erepenning wordt alleen verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van het Koninklijke Huis:

Het Ereburgerschap van de gemeente Zaanstad kan worden toegekend aan ingezetenen en niet-ingezetenen, als zijn/haar maatschappelijke activiteiten binnen of buiten de gemeente een duidelijke bijdrage hebben geleverd aan het aanzien of de naamsbekendheid van de gemeente in nationaal en/of internationaal verband.

Over de toekenning van het Ereburgerschap wordt door de gemeenteraad besloten op voorstel van burgemeester en wethouders. De raad bevestigt in alle gevallen het besluit van burgemeester en wethouders.

Meer informatie

Meer informatie over de voorwaarden en welke zes personen zijn benoemd tot Ereburger van de gemeente Zaanstad vindt u op de webpagina Ereburgers.