Opstaan tegen straatintimidatie

3 september 2024, 09:31

Nieuwe campagne van start

“Uitschelden, naroepen, achtervolgen; dit zorgt dat inwoners zich niet veilig voelen op straat en dat is onacceptabel,” zegt burgemeester Jan Hamming. Van 2 – 15 september voert Zaanstad de campagne “Ik sta op tegen straatintimidatie”. Op social media en in het straatbeeld zijn diverse posters te zien, met opties voor omstanders om slachtoffers en daders aan te spreken. Ook wordt verwezen naar de pagina Straatintimidatie. Daar staat meer informatie en kunnen inwoners melding doen. 

Bijna een kwart (22%) van de respondenten in de laatste veiligheidsmonitor, zegt het afgelopen jaar last te hebben van straatintimidatie. Vrouwelijke respondenten zelfs 2 keer zoveel als mannelijke. De vaakst genoemde plekken zijn winkelcentra, het centrumgebied van Zaandam en stations. Alle cijfers over straatintimidatie uit de Veiligheidsmonitor 2023 zijn te vinden op: https://zaanstad.incijfers.nl/onderzoekenenrapporten/Veiligheid

Aanpak straatintimidatie 

De nieuwe campagne laat zien dat straatintimidatie in geen enkele vorm getolereerd wordt en iedereen veilig over straat moet kunnen. Het is onderdeel van een bredere aanpak tegen straatintimidatie. Ook zijn er voorlichtingslessen en weerbaarheidstrainingen voor de jeugd, in samenwerking met scholen, bureau HALT, Jongerenwerk en andere partners. Handhavers van de gemeente worden dit najaar extra getraind op het signaleren van straatintimidatie en het gesprek te voeren met slachtoffers en daders. Met deze campagne leer je straatintimidatie te herkennen en wat jij hier tegen kan doen.   

Landelijke ontwikkelingen 

Per 1 juli 2024 is de Wet Seksuele Misdrijven van kracht, waarbij seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar is gesteld. Dit betekent dat seksueel getinte opmerkingen en het benaderen van een persoon als seksueel object, zowel in het openbaar als online, strafbaar zijn. Hier kan aangifte van gedaan worden bij de politie. Zaanstad is dit jaar aangesloten bij het landelijke programma Veilige Steden, gesteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Doel van het programma is dat gemeenten extra inzet plegen voor veiligheid in de openbare ruimte en in het uitgaansleven, met name voor meisjes en jonge vrouwen. 

Laat je horen: melden en aangifte  

Meldingen en aangiftes zijn belangrijk, hierdoor kan gerichte actie worden ondernomen. Ook komt er zo een completer beeld van de problematiek en de aandachtsgebieden. Voor acute en zware vormen van grensoverschrijdend gedrag, zoals bedreiging, aanranding of mishandeling, is het belangrijk meteen de politie te bellen via 112. Daarnaast kunnen inwoners meldingen doen op: www.zaanstad.nl/straatintimidatie.