Onderhoud in het Vijfhoekpark is soms nodig
Het Vijfhoekpark in Zaandam is een uniek stuk groen in onze gemeente. De gemeente beheert het park op een ecologische manier. Dat betekent dat we de natuur zo veel mogelijk haar eigen gang laten gaan. Zo zorgen bijvoorbeeld de hier grazende Schotse Hooglanders, dat het gras kort blijft. Af en toe is het nodig dat we de natuur een handje helpen. Zo werken we nu onder andere aan het verbeteren van de kwaliteit van het water. Emanuel Querido, toezichthouder Groen vertelt meer hierover.
Emanuel: ‘In het Vijfhoekpark in Zaandam ligt een grote plas, de Beundersbraak. De kwaliteit van het water is slecht en hierin groeit veel alg, waardoor vissen doodgaan. Dat willen we verbeteren door het water in het park beter te laten doorstromen. Dat doen we door verschillende sloten en duikers schoon te maken en de capaciteit van de pomp te vergroten. Een duiker is een soort koker, die verschillende wateren met elkaar verbindt. In het water is ook een te hoge dosis van een ‘poepbacterie’. Dit komt omdat de Schotse Hooglanders tijdens het badderen in het water poepen.
Vervangen van beschoeiing
We vervangen rondom de plas ook de beschoeiing. Een beschoeiing zorgt voor bescherming van het land tegen het water. Het hout dat we hiervoor gebruiken is naaldhout. We kiezen hiervoor, omdat dit onder water niet gaat rotten’.
De schotten van de beschoeiing zijn 5 meter lang. Op elke meter moet een paal komen van 5 meter lang. Omdat de beschoeiing onder water komt, moet de aannemer het schot en de palen boven water aan elkaar monteren. Met een speciaal ontworpen apparaat, trilt hij dan het schot met de 5 palen de grond in.
We maken de oevers meer glooiend
‘We willen het park aantrekkelijker maken voor meer soorten planten en dieren. Daarom maken we de oevers meer glooiend. Dat trekt andere insecten, planten en (water)vogels aan. Ook planten we zo’n 1.700 nieuwe planten zoals Lisdodde, Ruwe bies, Gele lis en Grote waterweegbree.
Schapenhek(jes) langs de oevers
‘Langs de oevers komen ook schapenhekjes. Dat doen we om de oevers te beschermen. Rietvogels kunnen dan rustig broeden Ook voorkomen we zo dat de Schotse Hooglanders in het water poepen en de oevers vertrappen’.
‘Het is een flinke klus, maar een grote verbetering voor de natuur. We hopen eind oktober klaar te zijn’.