De nieuwe fietsverbinding tussen Amsterdam en Zaanstad

18 juli 2024, 12:00
Bovenaanzicht fietsverbinding Amsterdam Zaandam

De gemeenteraden van Amsterdam en Zaanstad hebben eind 2023 extra geld goedgekeurd voor de aanleg van de nieuwe fietsroute. De voorbereidingen zijn nu volop bezig. Het project zit in de aanbestedingsfase, wat betekent dat we een aannemer aan het kiezen zijn. We verwachten in het najaar de opdracht aan de aannemer te geven.

Wat gaan we de komende periode doen?

De eerste werkzaamheden beginnen naar verwachting in januari 2025. Voorafgaand hieraan, voeren we in de week van 19 augustus al wat maaiwerk uit. Dit houdt in dat struiken ten westen van de Noorder IJplas worden verwijderd. Het werkgebied is in de bovenstaande afbeelding met een paarse cirkel aangegeven. We wachten hiermee tot de dieren klaar zijn met broeden. Onze ecoloog zal het gebied eerst controleren en goedkeuren. Het duurt waarschijnlijk drie dagen. Tijdens deze werkzaamheden is het looppad in dit deel afgesloten. Belangrijk om te weten: er worden in deze fase geen bomen gekapt waarvoor een vergunning nodig is.

Groenvoorzieningen

Naast de aanleg van het fietspad investeert het project ook in de natuur door nieuw groen te planten. Helaas moeten er voor de aanleg ook bomen worden gekapt. Hieronder ziet u hoe dit is opgebouwd:

 ZaanstadAmsterdam
Kappen van bomen2560
Verplanten van bomen15
Herplanten nieuwe bomen2486

Voor het kappen van de bomen zijn de benodigde vergunningen aangevraagd in zowel Zaanstad als Amsterdam. Over de hele route komen er uiteindelijk meer bomen terug, dan dat er gekapt wordt. Daarmee voldoen we aan de herplantplicht. We verwachten in januari 2025 te starten met de kap.

Het vrijgekomen hout van de bomenkap in het gebied wordt zo veel mogelijk hergebruikt in de natuurvriendelijke oevers en takkenrillen op land. Takkenrillen zijn plekken met paaltjes in de grond waar je dood hout tussen legt of vlecht (zie foto hieronder). Dieren kunnen deze gebruiken om te schuilen en te broeden.

Andere projecten in het gebied

Naast de fietsroute zijn er ook andere projecten rond de Noorder IJplas. Deze projecten staan los van de fietsroute. Uiteraard is er onderlinge afstemming tussen de verschillende projecten.

Aanleg natuurvriendelijke oever in Kleine Noorder IJplas winter 2024

Rijkswaterstaat legt aan de oost- en zuidzijde van de Kleine Noorder IJplas, 700 meter natuurvriendelijke oever aan. Dit wordt een leefgebied voor bodemdieren en waterplanten, en het ondiepe water zal jonge vissen een schuil-, paai- en opgroeigebied bieden.

De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk eind 2024. Tijdens de aanleg moet een deel van het wandelpad enkele weken worden afgesloten. U krijgt tegen die tijd meer informatie van Rijkswaterstaat over de exacte planning van de afsluitingen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de projectpagina:

Windturbine

De provincie heeft aangegeven geen vergunning te verlenen voor drie windturbines. Dit najaar wordt hierover een definitieve beslissing genomen. Ondertussen is er een vergunning aangevraagd voor één windturbine, waarvoor de gemeente Amsterdam verantwoordelijk is. Deze aanvraag wordt nu behandeld.

De geplande locatie voor de windturbine is aan de zuidkant van de Noorder IJplas, aangegeven met een grijze cirkel en een zwarte stip op de kaart hierboven. Dit maakt geen deel uit van het project, maar we houden er wel rekening mee bij de aanleg van het fietspad.

Groot onderhoud en verkeersveiliger maken Sluispolderweg

De Sluispolderweg heeft groot onderhoud nodig, en er wordt vaak te hard gereden. Met de nieuwe Dam tot Dam fietsroute is het belangrijk om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarnaast moeten voetgangers, vooral met de komst van de boot voor asielzoekers in de Achtersluispolder, veilig van de Sluispolderweg naar busstation de Vlinder kunnen lopen.

In gesprekken met de ondernemers langs de Sluispolderweg zijn hun bedrijfsvoering en meningen meegenomen. Hierdoor is het oorspronkelijke plan voor een vrij liggend fietspad losgelaten. Er wordt nu gewerkt aan een ander ontwerp voor fietsers, waarbij ook rekening wordt gehouden met de wensen van de ondernemers. Dit ontwerp is eind september in te zien voordat het door het college van Zaanstad wordt vastgesteld.

Gezien het noodzakelijke onderhoud en de nieuwe fietsroute, wordt ervoor gezorgd dat de Sluispolderweg klaar is voordat de Dam tot Dam fietsroute gereed is.

Meer informatie

Wij informeren de omgeving, bewoners en ondernemers, zodra er een aannemer gekozen is. U hoort dan van ons wat de volgende werkzaamheden zijn en wat de planning is. De communicatie tijdens de uitvoering van het werk zullen we samen met de geselecteerde aannemer oppakken.