Betekenis van de Woontop voor Zaanstad: Sneller bouwen én investeren in de leefbaarheid van Zaandam-Oost

12 december 2024, 09:45

Gisteren werd de Woontop gehouden, waarbij 19 van de 20 gemeenten uit de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) zich inzetten om tot 2029 sneller en meer woningen te bouwen. . Namens deze 20 NPLV-gebieden ondertekende burgemeester Jan Hamming afspraken met minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Zaandam-Oost is een van de NPLV-gebieden. Wethouder Wonen Harrie van der Laan: “Dit is een geweldige kans voor Zaanstad om sneller woningen te bouwen. We verwachten een bijdrage van het Rijk van € 33,5 miljoen, waar we in de komende maanden verder over gaan praten. Als alles goed gaat, kunnen we daardoor snel 2.500 nieuwe woningen toevoegen in Zaandam-Oost. Maar bouwen is meer dan alleen huizen neerzetten. We willen dat mensen zich prettig en veilig voelen in hun buurt. Een deel van het geld is bedoeld voor  parkeergarages en andere voorzieningen, zoals nieuwe scholen, groenvoorzieningen en maatregelen om de buurt veiliger te maken.”

De afspraken die vandaag zijn gemaakt, zijn voorlopig. De komende maanden werken de gemeente, Pact Zaandam-Oost en de woningcorporaties samen met het Rijk aan een gedetailleerder plan. Zaanstad heeft aangegeven dat deze plannen alleen haalbaar zijn als het Rijk belangrijke obstakels oplost, zoals het gebrek aan stroomcapaciteit en de stikstofproblematiek.

Versneld bouwen in Zaandam-Oost
In Zaandam-Oost staan veel sociale huurwoningen. De betrokken partijen willen dit gebied diverser maken. Daarom komt een deel van de 2.500 nieuwe woningen in het middensegment (zowel huur als koop) en de vrije sector (ook huur en koop). De woningen worden gebouwd op plekken zoals de Kleurenbuurt (Hoornseveld), Kogerveldwijk en rond de Kraakstraat (Poelenburg). Dit zorgt voor een gevarieerd aanbod van woningen, zodat mensen in de wijk kunnen doorstromen naar andere woningen in dezelfde buurt.