Aardgas
Zaanstad werkt aan een toekomst zonder aardgas. We gaan in stappen steeds meer over op duurzame en lokale warmtebronnen. In 2040 wil Zaanstad een aardgasvrije gemeente zijn. We starten hiermee in Krommenie en daarna in Zaandam-Oost, waar we samen met bewoners, bedrijven en andere partners werken aan een aardgasvrij dorp.
Krommenie
Krommenie gaat stap voor stap over op een duurzame warmtevoorziening. Dit betekent dat huizen en gebouwen in de toekomst niet meer met aardgas worden verwarmd en dat koken elektrisch gebeurt. Dit draagt bij aan een schonere, veiligere en stabielere energievoorziening.
De Rijksoverheid wil dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dit is nodig vanwege de verandering van het klimaat en maakt ons minder afhankelijk van andere landen.
- Minder afhankelijk van andere landen
We importeren nu nog veel aardgas. Overstappen op duurzame lokale warmtebronnen maakt ons minder gevoelig voor prijsstijgingen, leveringsproblemen en energiecrises. - Meer wooncomfort en lagere kosten op lange termijn
Investeren in aardgasvrije oplossingen maakt woningen energiezuiniger en aantrekkelijker voor de toekomst. Dit draagt bij aan een stabielere energierekening en meer wooncomfort. - Goed voor het klimaat
Door geen aardgas meer te gebruiken, stoten we minder broeikasgassen uit en werken we aan een duurzamer Zaanstad.
De overstap naar een aardgasvrij Krommenie gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een lang project dat meerdere jaren duurt. Dat komt ook omdat we iedere stap zorgvuldig willen zetten. Daarbij willen we iedereen goed informeren en samenwerken met inwoners, bedrijven en partners zoals HVC.
Krommenie is het eerste gebied waar onderzocht is of de aanleg van een warmtenet haalbaar is. Dit betekent dat we hier als eerste kijken naar alternatieven voor aardgas, zoals:
- Warmtenetten (collectieve verwarming met restwarmte)
- Elektrische oplossingen zoals warmtepompen
Welke oplossing per buurt het beste past, wordt nog verder onderzocht.
De exacte planning is nog niet vastgesteld. De eerste stappen bestaan uit:
- Onderzoeken welke duurzame warmteoplossingen het beste passen.
- Gesprekken met bewoners en ondernemers.
- Opstellen van een uitvoeringsplan.
Om tot een goede oplossing te komen, starten we een participatietraject waarin we in gesprek gaan met bewoners en ondernemers.
De plannen zijn nog in ontwikkeling. Bewoners worden op de hoogte gehouden via informatieavonden, nieuwsbrieven en de website.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf u in voor de nieuwsbrief Duurzaamheid.