Aanvraag- en selectieprocedure loting ligplaatsvergunning 2025
Inhoudsopgave
Inleiding
Aanvraag- en selectieprocedure
Artikel 1. Bereik
Artikel 2. Start aanvraag- en selectieprocedure
Artikel 3. Openbare aankondiging start aanvraag- en selectieprocedure
Artikel 4. Bekend maken belangstelling tijdens proces
Artikel 5. Loting
Artikel 6. Informatie na loting
Artikel 7. Termijn en werking wachtrij
Artikel 8. Uitnodiging om aanvraag te doen
Artikel 9. Inleveren aanvraag(formulier), termijn en eisen
Artikel 10. Complete aanvraag en aanvullen
Artikel 11. Inhoudelijke toetsing
Artikel 12. Bibob-toets
Artikel 13. Vervolgproces bij niet geven aangevraagde vergunning
Artikel 14. Vervolgproces bij onvoldoende belangstelling
Artikel 15. Kosten
Inleiding
Volgens de Woonschepenverordening Zaanstad 2022 kan de gemeente in afwijking van het verbod in artikel 3 uit de verordening een vergunning geven om met een woonschip in openbaar water een aangewezen ligplaats in te nemen, te hebben of beschikbaar te stellen.
Aangewezen ligplaatsen zijn zeldzaam en de belangstelling daarvoor is meestal groot. Daarom kan het gebeuren dat er meer aanvragen zijn dan vergunningen en noemen we de ligplaatsvergunning een schaarse vergunning.
Volgens rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State gelden voor de verdeling van schaarse vergunningen speciale regels. Zo moet het verdelende bestuursorgaan, hier de gemeente zorgen voor eerlijke kansen. Iedereen die een vergunning aanvraagt moet evenveel kans krijgen. Ook moet het verdelende bestuursorgaan, hier de gemeente, duidelijk laten zien hoe zij kiest bepaalt wie als eerst in aanmerking komt voor het aanvragen van de schaarse (zeldzame) vergunning. Iedereen moet kunnen begrijpen hoe die selectie werkt. De vergunning geldt namelijk voor onbepaalde tijd en is persoons-, ligplaats en scheepsgebonden.
Concreet betekent dit dat het college van burgemeester en wethouders (hierna: college) voordat ze de ligplaatsvergunning verlenen, duidelijkheid moet geven over hoe de gemeente de vergunningaanvragen afhandelt. Ook moet de gemeente duidelijk maken waarop ze let als ze een vergunningaanvraag goedkeuren of afwijzen.
In deze procedure staat hoe de loting werkt. Ook staan hierin alle regels die het college van burgemeester en wethouders gebruikt bij het verdelen van de ligplaatsen.
Deze procedure geldt als er volgens het beleid ruimte is om één of meer ligplaatsvergunningen te geven.
Artikel 1
De procedure hieronder is van toepassing op de verdeling en verlening volgens artikel 4 van de Woonschepenverordening van de gemeente Zaanstad.
Artikel 2
- De actuele beschikbaarheid van de ligplaatsvergunningen is te raadplegen op de gemeentelijke website (zoekterm: ‘ligplaatsvergunning).
- Er zal, wanneer er één of meer vergunning(en) beschikbaar zijn, een aanvraag- en selectieprocedure worden gestart
Artikel 3
- Na ontvangst van de melding als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van deze beleidsregels kondigt het college de start van de aanvraag- en selectieprocedure aan via de gemeentelijke website en het Zaans Stadsblad.
- In deze bekendmaking wordt verwezen naar de op de website vermelde aanvraag- en selectieprocedure voor de ligplaatsvergunning.
Artikel 4
- Iedereen kan zijn of haar interesse melden door het ‘registratieformulier loting ligplaatsvergunning’ (hierna: het formulier) in te dienen. Dit formulier staat op de website van de gemeente Zaanstad.
- Het formulier moet uiterlijk op de in de bekendmaking genoemde datum zijn ingediend via de website van de gemeente Zaanstad.
- De inzending is persoonsgebonden: dit betekent dat na het winnen van de loting de aanvraag voor de ligplaatsvergunning alleen kan worden ingediend door de persoon of groep van personen die zich met het betreffende formulier heeft aangemeld, deze wordt de vergunninghouder.
- Alleen volledig en juist ingevulde formulieren worden meegenomen in de loting.
Artikel 5
- Uit de mensen die interesse hebben en het volledig en correct ingevulde formulier op tijd hebben ingediend, wordt met een openbare loting de volgorde van behandeling bepaald.
- De loting als bedoeld in het eerste lid gebeurt door een notaris.
- Vanuit het zaaksysteem van de gemeente Zaanstad wordt aan de geïnteresseerden die deelnemen aan de loting geautomatiseerd een uniek nummer gegeven. Deze lijst met unieke nummers wordt aan de notaris gegeven.
- De notaris trekt de unieke nummers en geeft elk nummer, en daarmee elke persoon die interesse heeft, een plaats in de rangorde van trekking.
- De notaris maakt van de loting een proces-verbaal op dat zo spoedig mogelijk aan het college wordt overgelegd.
- Er staat een datum op het proces-verbaal en hierin staat hoe de loting is uitgevoerd, de uitslag en de datum van de loting en is ondertekend door de notaris.
- In het proces-verbaal staat de uitslag van de loting vermeld als een lijst met daarop de unieke nummers in de rangorde van trekking.
Artikel 6
Het college informeert, na ontvangst van het in artikel 5, vijfde lid, bedoelde proces-verbaal, per e-mail de geïnteresseerde personen over hun plaats in de rangorde van trekking.
Artikel 7
- Het college houdt een wachtrij in stand.
- De volgorde van de wachtrij is gelijk aan de rangorde van de uitslag van de loting, als bedoeld in artikel 5, zevende lid.
- Als een aanvraag uit de wachtrij verder in behandeling wordt genomen, schuift de volgorde van de aanvragen in de wachtrij dien overeenkomstig op en worden de geïnteresseerde personen die in de wachtrij zijn geplaatst daarover geïnformeerd.
- Het derde lid is van overeenkomstige toepassing als een geïnteresseerde persoon heeft aangegeven niet of niet langer van de wachtrij gebruik te willen maken.
- Na het geven van de vergunning worden de geïnteresseerde personen die in de wachtrij waren geplaatst geïnformeerd dat de vergunning verleend is.
Artikel 8
- Afhankelijk van het aantal beschikbaar gekomen ligplaatsvergunningen wordt de eerste geïnteresseerde persoon op de plaatsingslijst, dan wel zullen de eerste twee of drie geïnteresseerde personen op de lijst worden verzocht een aanvraag te doen.
- Wanneer een aanvraag niet leidt tot vergunningverlening zal op volgorde van plaatsing de volgende geïnteresseerde persoon volgens artikel 14, eerste lid, worden geïnformeerd en uitgenodigd een aanvraag voor een ligplaatsvergunning te doen.
Artikel 9
- De geïnteresseerde persoon die is verzocht een aanvraag te doen, maakt voor het aanvragen alleen gebruik van het formulier.
- Het formulier en de stukken die daarbij horen worden ingediend uiterlijk acht weken na de datum waarop de uitnodiging om een aanvraag in te dienen is verzonden. Alleen wanneer de aanvraag tijdig is ontvangen en volgens deze procedure is gedaan, dan komt deze in aanmerking voor verdere behandeling.
- Bij de aanvraag worden in ieder geval de volgende documenten en bewijsstukken ingeleverd, zoals volgt uit artikel 6 lid 2 van de Woonschepenverordening 2022:
- Situatieschets van de ligging van het woonschip ten opzichte van de kavelgrenzen en omgeving en de onderlinge afstand tot de naastgelegen woonschepen en steigers;
- Tekeningen, plattegronden en gevelaanzichten schaal (1:100) met een legenda van materiaal en kleurgebruik;
- Constructietekeningen waaruit de buitenmaten en de gebruikte materialen blijken;
- Kopie verkrijgingstitel woonschip;
Indien van toepassing: kopie van inschrijving in scheepskadaster.
Artikel 10
- Nadat de gemeente de aanvraag heeft ontvangen, bekijkt zij of de aanvraag compleet is. Als geen complete aanvraag is ontvangen wordt de aanvrager volgens artikel 4:5, eerste lid, onder c, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) in de gelegenheid gesteld om binnen een periode van vier weken de aanvraag aan te vullen met de gegevens die nog ontbreken. Op verzoek van de aanvrager kan daarnaast één keer nog vier weken extra gelegenheid worden gegeven om de aanvraag aan te vullen met de ontbrekende gegevens.
- Tijdens de periode waarin de ontbrekende gegevens kunnen worden aangevuld wordt de behandeltermijn op grond van artikel 4:15, eerste lid, onder a, van de Awb opgeschort totdat deze gegevens zijn ontvangen.
- Indien de aanvraag niet binnen de gestelde termijn is aangevuld met de ontbrekende gegevens dan zal de aanvraag op grond van artikel 4:5, eerste lid, van de Awb buiten behandeling worden gesteld.
Artikel 11
- Alleen een volledige aanvraag wordt inhoudelijk in behandeling genomen.
- Wanneer er naar aanleiding van de overgelegde bewijsstukken vragen zijn wordt contact opgenomen met de aanvrager.
Artikel 12
Overeenkomstig het Bibob-beleid maakt een Bibob-toets geen onderdeel uit van de vergunningverleningsprocedure voor een ligplaatsvergunning.
Artikel 13
- Wanneer de aanvraag buiten behandeling wordt gesteld of niet leidt tot het verlenen van een ligplaatsvergunning wordt de eerstvolgende in de wachtrij uitgenodigd een aanvraag in te dienen.
- Een volgende aanvraag wordt pas in behandeling genomen nadat de bezwaartermijn ongebruikt is verstreken, de bezwaarprocedure is afgerond en zonder toewijzing van een eventuele voorlopige voorziening.
- Deze procedure herhaalt zich totdat de ligplaatsvergunning is verleend of totdat er geen gegadigden meer in de wachtrij zijn. In dat geval wordt de procedure gesloten.
- Indien de volgende aanvraag, als bedoeld in het tweede lid, heeft geleid tot een onherroepelijk verleende vergunning dan kan een beroepsprocedure van de voorgaande aanvraag tegen afwijzen van zijn aanvraag niet meer leiden tot een andere uitkomst. De vergunning blijft dan van de volgende aanvrager en gaat niet alsnog naar de eerdere aanvrager.
Artikel 14
- Bij blijvende beschikbaarheid van de ligplaats zal pas een geheel nieuwe aanvraag- en selectieprocedure worden gestart nadat ten minste één persoon zijn belangstelling in deze ligplaats kenbaar heeft gemaakt door het doen van een melding als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van deze beleidsregels.
- Het college kondigt vervolgens, conform artikel 3 van deze beleidsregels, de start van een nieuwe aanvraag- en selectieprocedure aan via de gemeentelijke website en het Zaans Stadsblad.
Artikel 15
Voor iedere aanvraag die op grond van deze procedure in behandeling is genomen is het voor een ligplaatsvergunning bepaalde legesbedrag verschuldigd. Het actuele legesbedrag is te vinden in de tarieventabel, behorende bij de op dat moment van kracht zijnde legesverordening.